10 начина за намаляване на телесното тегло без диета

Weight loss

Малки и прости промени в начина ви на живот могат да ви помогнат да намалите теглото си и да го поддържате в рамки.

Можете и бързо да отслабнете, разбира се. Има много диети, които работят, за да намалят килограмите ви бързо – докато ви оставят гладни и в лишения. Но каква е ползата да намалим теглото си само за да го възвърнем отново след това? За да запазите килограмите за постоянно, най-добре да отслабнете бавно. Много експерти казват, че можете да направите това, без да е нужно да избирате диета. Вместо това, ключът е да направите прости промени във вашия начин на живот.

Един килограм мазнини е равен на около 7700 килокалории. С изгарянето на 500 килокалории на ден чрез диетични и физически модификации, можете да загубите около половин килограм седмично. Ако трябва само да поддържате текущото си тегло, изгарянето на 100 килокалории на ден е достатъчно, за да се избегне допълнителния килограм, който повечето възрастни добавят всяка година.

По-долу са изброени прости, безболезнени стратегии, за да намалите теглото си, без да се подлагате на диета:

 

1. Яжте закуска всеки ден. Често хората мислят, че прескачането на закуската е чудесен начин да се намалят калориите, но те обикновено се хранят повече през останалата част от деня. Хората, които ядат закуска имат по-ниски мазнини от пропускащите закуската. Опитайте купа с пълнозърнести зърнени култури, покрити с плодове и ниско съдържание на мазнини за бързо начало на вашия ден.

2. Избягвайте кухнята през нощта. Установете време, когато ще спрете да ядете, така че няма да се поддадете на късните вечери или на безсмислено леко хапване, докато гледате телевизия. Вземете си чаша чай или се насладете на малка купа със сладък сладолед или замразено кисело мляко, ако желаете нещо сладко след вечеря, но след това си мийте зъбите, така че да няма да можете да ядете или пиете нищо след това.

3. Избирайте течни калории разумно. Подсладените напитки натрупват калории, но не намаляват глада като твърдите храни. Удовлетворете жаждата си с вода, газирана вода с цитрусови плодове, обезмаслено или нискомаслено мляко или малки порции от 100% плодов сок. Опитайте с чаша хранителен и нискокалоричен зеленчуков сок, за да ви задоволи глада, ако гладувате между храненията. Внимавайте с алкохолни калории, които се трупат бързо.

4. Яжте повече плодове и зеленчуци. Консумирането на много нискокалорични, обемни плодове и зеленчуци изтласква влиянието други храни, които са с по-високо съдържание на мазнини и калории. Преместете месото от основата на храненето си и заменете с големи количества растителни храни.

5. Изберете зърнени храни. Чрез ядене на пълнозърнести храни вместо рафинираните зърна като бял хляб, сладкиши и бисквити, вие добавяте необходимите фибри и ще се засищате по-бързо. Изберете пълнозърнест хляб и макаронени изделия, кафяв ориз, трици, пуканки и пълнозърнести бисквити.

6. Контролирайте средата. Друга проста стратегия, която да помогне за намаляване на калориите, е да контролирате околната си среда – всичко – от складиране на вашата кухня с много здравословни възможности за избор до подходящи ресторанти.

7. Намалете порциите. Ако не сте направили нищо друго, а само да намалите порциите си с 10% -20%, пак ще отслабнете. Повечето от порциите, които се сервират както в ресторантите, така и у дома, са по-големи от необходимото. Контролирайте порциите като използвате малки купи, чинии и чаши.

8. Добавете още стъпки. Вземете си крачкомер и постепенно добавете още стъпки, докато достигнете над 10 000 на ден. През целия ден, правете каквото можете, за да бъдете по-активни. Наличието на крачкомер служи като постоянен мотиватор и напомняне.

9. Добавете протеин към всяко хранене. Добавянето на източник на постно или нискомаслени протеини към всяко хранене и бърза закуска ще ви помогне да се чувствате сити по-дълго, така че е по-малко вероятно да преяждате. Опитайте с нискомаслено кисело мляко, малка порция ядки, фъстъчено масло, яйца, боб или нетлъсто месо. Експертите също така препоръчват хранене с малки, чести ястия и закуски (на всеки 3-4 часа), за да поддържате нивата на кръвната си захар стабилни.

10. Преминете към по-леки алтернативи. Винаги, когато можете, използвайте нискомаслените версии на салатни дресинги, майонеза, млечни продукти и други продукти. Можете да намаляте калориите без усилие, ако използвате продукти с ниско съдържание на мазнини и по-леки продукти. Хитри трикове: сандвичи с горчица вместо майонеза, обезмаслено мляко в кафето вместо сметана и оцет вместо крем дресинги. Проследявайте внимателно хранителните стойности на продуктите.

 

 

Източник: https://www.webmd.com/diet/features/10-ways-to-lose-weight-without-dieting

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *