10 здравословни ползи от мака

Мака е перуанско растение, отглеждано в планините Анди. То е кръстоцветен зеленчук, което означава, че е подобно на броколи, обикновено зеле и къдраво зеле.
 
Мака е често срещана съставка в перуанската кухня, която придава на ястията земен вкус. Коренното растение мака може да се смила на прах и да се добавя към ястия или смутита.
 
Освен своята кулинарна употреба, може да има и няколко ползи за здравето. Тази статия ще обсъди 10 възможни ползи за здравето от корен мака.
 

Увеличава либидото

Най-добре познатата полза от корена на мака е неговият потенциал за повишаване на либидото. Има някои научни доказателства в подкрепа на това твърдение.
 
Например, проучване от 2002 г. установява, че мъжете, които приемат 1,5 или 3 грама (g) мака на ден, изпитват повишено либидо в сравнение с тези, които получават плацебо.
 
Преглед от 2010 г. на проучвания върху мака и сексуалното функциониране открива някои доказателства, които предполагат, че тя може да подобри либидото, но авторите предупреждават, че са необходими повече изследвания.
 
Проучване от 2015 г. установява, че коренът от мака може да помогне за намаляване на сексуалната дисфункция при жени в постменопауза, които са приемали антидепресант.
 

Намалява еректилната дисфункция

Коренът от мака може да има ползи и за хора с еректилна дисфункция (ЕД). Малко проучване през 2009 г. разглежда ефекта от консумацията на 2,4 g корен от мака на ден в продължение на 12 седмици върху възприятието на участниците за тяхното общо и сексуално благосъстояние.
 
Участниците в проучването са мъже с лека ЕД. Тези, които приемат корен от мака, имат по-значително увеличение на сексуалното благосъстояние от тези, приемащи плацебо.
 

Увеличава издръжливостта и енергията

Някои спортисти и културисти използват корен от мака като добавка за увеличаване на енергията. Съществуват някои доказателства в подкрепа на това.
 
Пилотно проучване през 2009 г. установява, че използването на екстракт от мака в продължение на 14 дни подобрява резултатите на мъжете колоездачи в 40-километрово състезание. Резултатите обаче не се различават значително от подобрението, наблюдавано при тези, приемащи плацебо.
 
Същото проучване обаче установява, че екстрактът от мака подобрява либидото при участниците, които са го използвали. Размерът на извадката от това проучване обаче е много малък, така че са необходими повече изследвания за потвърждаване на резултатите.
 

Увеличава плодовитостта

Друго широко разпространено използване на корен от мака е за повишаване на плодовитостта, особено при мъжете.
 
Преглед от 2016 г. открива някои доказателства, че коренът от мака може да повиши качеството на спермата както при фертилни, така и при безплодни мъже. Необходими са обаче повече изследвания.
 

Подобрява настроението

Мака съдържа флавоноиди, за които се смята, че подобряват настроението и намаляват тревожността. Проучване при 14 жени в постменопауза установява, че мака може да намали чувството на тревожност и депресия.
 
Също така, проучване от 2015 г. установява, че тя може да намали симптомите на депресия при китайки в менопауза.
 

Понижава кръвното налягане

Възможно е коренът от мака също да помогне за подобряване на кръвното налягане. Същото проучване от 2015 г. установява, че 3.3g мака на ден в продължение на 12 седмици понижава кръвното налягане при китайките в постменопауза.

 

Намалява вредите от слънчево изгаряне

Проучване върху животни установява, че мака може да помогне за защитата на кожата от UV лъчи. Друго проучване върху животни през 2011 г. установява, че екстрактите от листата на мака могат да помогнат да се предотврати образуването на изгорели от слънцето клетки.

 

Борба със свободните радикали

Коренът от мака също така насърчава естествените антиоксиданти в организма, като глутатион и супероксиддисмутаза.
 
Антиоксидантите помагат за борба със свободните радикали, които могат да увредят клетките в тялото. Някои хора вярват, че антиоксидантите могат да помогнат за предотвратяване на някои здравословни състояния, включително сърдечни заболявания и рак.
 

Намалява симптомите на менопауза

Някои поддръжници на положителните ефекти от корен от мака смятат, че той може да помогне за балансиране на нивата на хормона естроген. По време на перименопаузата, етапът преди жената да достигне менопаузата, нивата на естроген се колебаят и причиняват различни симптоми.
 
Едно проучване установява, че жените в постменопауза, които са приемали две таблетки на ден, съдържащи мака, са имали намалени симптоми като горещи вълни и нощно изпотяване.
 

Подобрява ученето и паметта

Има някои доказателства, които предполагат, че мака може да подобри ученето и паметта. Например, проучване от 2011 г. установява, че мака може да подобри паметта при мишки.
 
Преглед на литературата през 2014 г. предполага, че мака може да има предимства за обучението и паметта. Изследователите предполагат, че може да бъде полезно при лечение на състояния, които засягат тези процеси, като болестта на Алцхаймер.
 
Понастоящем обаче са достъпни само изследвания върху животни, така че не е ясно дали мака ще има същите ползи за хората.
 

Рискове

Понастоящем мака не е свързана с рискове за здравето при повечето хора и е малко вероятно да причини странични ефекти в умерени дози.
 
Поради ефекта му върху хормоните обаче хората с проблеми с щитовидната жлеза трябва да избягват приема на мака. Също така е по-добре да избягвате приема на мака, когато се подлагате на лечение, което променя хормоналните нива, като лечение на рак на гърдата.
 

Заключение

Мака има редица потенциални ползи за здравето, особено за сексуалното здраве. Доказателствата за тези ползи обаче са слаби, тъй като много проучвания използват малки размери на проби или животни.
 
Изследователите трябва да извършат по-мащабни проучвания при хора, за да определят дали мака е ефективна. Въпреки че има малко рискове за здравето, свързани с приема на мака, повечето хора могат да опитат мака, без да изпитват никакви неблагоприятни странични ефекти.
 
Ако някой се интересува повече от добавките мака, може да разгледа продуктите в нашия магазин.
 
 
Източник: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322511
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *