11 симптома при дефицит на витамин B12

Витамин В12 е основно хранително вещество, което поддържа правилното функциониране на организма. Симптомите при дефицит на витамин В12 включват умора, лошо настроение и нервни проблеми.

Човешкото тяло не произвежда витамин B12, така че хората трябва да получават това хранително вещество чрез храненето си. Той е от решаващо значение за изработването на ДНК и червени кръвни клетки и спомага за поддържането на нервната система.

Витамин В12 играе жизненоважна роля в производството на кръвни клетки.

Много от симптомите на дефицит на витамин В12 възникват, защото причиняват в организма има липса на достатъчно здрави кръвни клетки. Тялото се нуждае от изобилие от тези клетки, за да разнася кислород и да поддържа органите в добро здраве.

Дефицитът на витамин В12 може да доведе както до физически, така и до психологически проблеми. В тази статия изследваме 11 симптома на дефицит на витамин В-12 и обясняваме защо се появяват.

 

Какво е нужно да знаете за липсата на витамин B12?

Недостигът на витамин B12 може да причини симптоми, които влияят на психическото и физическото здраве на човек.
Дефицитът на витамин B12 може да засегне между 1,5 и 15,0 процента от хората.

Тялото не може да произвежда и съхранява витамин B12, затова е важно редовно да консумирате храни, които го съдържат. Възрастните се нуждаят от около 2,4 микрограма (mcg) витамин B12 всеки ден.

Витамин В12 е водоразтворим витамин, който присъства в храни на животинска основа, като:

червено месо
пилешко
яйца
мляко
риба

Ако човек не яде животински продукти, ще трябва да добави вегетариански и вегански източници на витамин B12 в диетата си. Те включват подсилени зърнени култури, растителни млека, хляб.

Тъй като дефицитът на витамин B12 споделя много симптоми с други хранителни дефицити и здравословни проблеми, е възможно хората да не го забележат, нито да получат диагноза.

Осъзнаването на всички признаци може да помогне на хората да установят дефицита и да потърсят лечение.

По-долу разглеждаме симптомите на недостиг на витамин B-12 и техните причини.

 

Изтръпване на ръцете или краката

Недостигът на витамин B12 може да причини „иглички“ в ръцете или краката. Този симптом се появява, защото витаминът играе решаваща роля в нервната система и неговото отсъствие може да доведе до проблеми с нервната проводимост или увреждане на нервите.

В нервната система витамин B12 помага за производството на вещество, наречено миелин. Миелинът е защитно покритие, което предпазва нервите и им помага да предават усещания.

Хората, които имат дефицит на витамин В12, може да не произвеждат достатъчно миелин, за да покрият нервните обвивки. Без това покритие нервите могат да се повредят.

Проблемите са по-чести в нервите в ръцете и краката, които се наричат ​​периферни нерви. Увреждането на периферните нерви може да доведе до изтръпване в тези части на тялото.

 

Проблеми при ходене

С течение на времето увреждането на периферните нерви в резултат на недостиг на витамин B12 може да доведе до проблеми с движението.

Изтръпването в стъпалата и крайниците може да затрудни ходенето на човек. Те също могат да почувстват мускулна слабост и намалени рефлекси.

 

Бледа кожа

Бледата или жълта кожа, наречена жълтеница, може да бъде симптом на дефицит на витамин В12.

Жълтеницата се развива, когато тялото на човек не е в състояние да произвежда достатъчно червени кръвни клетки. Червените кръвни клетки, циркулиращи под кожата, му осигуряват нормалния си цвят. Без достатъчно от тези клетки, кожата може да изглежда бледа.

 

Умора

Без достатъчно червени кръвни клетки, които да пренасят кислород в тялото, човек може да се чувства с намалена жизненост и уморен.

 

Учестен пулс

Бързият сърдечен ритъм и задухът могат да бъдат симптоми на недостиг на витамин В12.

Сърцето може да започне да бие по-бързо, за да компенсира намаления брой на червените кръвни клетки в тялото.

 

Задух

Това също е възможно е да се свърже това с липса на червени кръвни клетки и ускорен пулс.

Всеки, който изпитва реално затруднено дишане, трябва незабавно да се обърне към лекар.

 

Болки в устата

Витамин В12 влияе върху здравето на устната кухина. В резултат на това недостигът на витамин B-12 може да причини следните проблеми с устата:

глосит, който причинява подут, гладък, зачервен език
язви в устата
усещане за парене в устата

Тези симптоми се появяват, защото недостигът на витамин В12 причинява намаляване на производството на червени кръвни клетки, което води до по-малко количество кислород, достигащ до езика.

 

Проблеми с мисленето и разсъждаването

Дефицитът на витамин B12 може да причини проблеми с мисленето, които лекарите наричат ​​когнитивно увреждане. Тези проблеми включват затруднено мислене или разсъждения и загуба на памет.

Едно проучване дори свързва нивата на витамин В-12 с повишен риск от болестта на Алцхаймер, съдовата деменция и болестта на Паркинсон.

Намаленото количество кислород, достигащо до мозъка, може да е виновно за проблемите с мисленето и разсъжденията.

 

Раздразнителност

Недостигът на витамин B12 може да повлияе на настроението на човека, като потенциално може да предизвика раздразнителност или депресия.

Необходими са повече изследвания за връзката между витамин В12 и психичното здраве. Една от теориите е, че витамин В12 помага за разграждането на мозъчен химикал, наречен хомоцистеин. Наличието на твърде много хомоцистеин в мозъка може да причини проблеми с психичното здраве.

 

Гадене, повръщане и диария

Дефицитът на витамин В12 може да повлияе на храносмилателния тракт.

Липсата на червени кръвни клетки означава, че недостигът на кислород достига до червата, което може да доведе до проблеми като диария и повръщане.

 

Намален апетит и загуба на тегло

В резултат на храносмилателни проблеми, като гадене, хората с дефицит на витамин В12 могат да загубят апетита си. Намаленият апетит може да доведе до загуба на тегло в дългосрочен план.

 

Причини

Трябва да се има предвид, че веган диетите увеличават риска от дефицит на витамин B12.

Но дори ако човек получава достатъчно витамин B12 в диетата си, някои основни здравословни състояния могат да повлияят на абсорбцията на витамин B12 в червата.

Тези условия включват:

Болест на Крон
Целиакия
Атрофичен гастрит
Злокачествена анемия

Следните фактори увеличават риска на дефицит на витамин В12:

възраст – човек става по-малко способен да усвоява В12 с напредване на възрастта
вегетарианска или веганска диета
приемане на антикиселинни лекарства за продължителен период
операция за отслабване или друга операция на стомаха, която може да повлияе на това как храносмилателната система усвоява витамин В12.

 

Лечение и превенция

Повечето хора могат да получат достатъчно витамин B12 от хранителни източници. За тези, които не могат, лекар може да предпише или препоръча добавки B12.

Повечето мултивитамини съдържат витамин В12. Хората могат да приемат добавки B12 под формата на перорални таблетки, сублингвални таблетки, които се разтварят под езика или инжекции. Лекарят може да даде съвет за правилната дозировка.

Също лекарят може да посъветва хората за най-добрия начин за предотвратяване на дефицит на витамин В-12, в зависимост от диетичния им избор и здравословното състояние.

 

 

Източник: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324265.php

One thought on “11 симптома при дефицит на витамин B12

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *