6 ползи за здравето от витамин А

Vitamin A
Витамин А е общият термин за група мастноразтворими съединения, изключително важни за човешкото здраве.

Те са от съществено значение за много процеси в тялото, включително за поддържане на здравословно зрение, осигуряване на нормалната функция на имунната система и органи и подпомагане на правилния растеж и развитие на бебетата в утробата.

Препоръчва се мъжете да получават 900 мкг., жените 700 мкг., а децата и юношите 300–600 мкг. витамин А на ден.

Съединенията му се намират както в животински, така и в растителни храни и се предлагат в две различни форми: предварително приготвен витамин А и провитамин А.

Преработеният приготвен витамин А е известен като активната форма на витамина, която тялото ви може да използва. Той се намира в животински продукти, включително месо, риба и млечни продукти и включва съединенията ретинол, ретинал и ретинова киселина.

Каротеноидите на провитамин А – алфа-каротин, бета-каротин и бета-криптоксантин – са неактивната форма на витамина, намиращ се в растенията.

Тези съединения се преобразуват в активната форма в тялото ви. Например, бета-каротинът се превръща в ретинол (активна форма на витамина) в тънкото черво.

Ето 6 важни ползи за здравето на витамин А:

 
 

Защитава очите от нощна слепота и увреждане, свързано с възрастта

Витамин А е от съществено значение за запазването на зрението.

Витаминът е необходим за превръщането на светлината, която попада в окото, в електрически сигнал, който може да бъде изпратен до мозъка.

Всъщност един от първите симптоми на недостиг на витамин А може да бъде нощната слепота, известна като никталопия.

Нощната слепота се среща при хора с недостиг на витамин А, тъй като витаминът е основен компонент на пигмента родопсин.

Родопсин се намира в ретината на окото и е изключително чувствителен към светлина.

Хората с това състояние все още могат да виждат нормално през деня, но имат намалено зрение в тъмнината, тъй като очите им се опитват да поемат светлина на по-ниски нива.

В допълнение към предотвратяване на нощна слепота, яденето на адекватни количества бета-каротин може да помогне за забавяне на намаляването на зрението, което някои хора изпитват с напредване на възрастта.

Възрастовата макулна дегенерация (AMD) е водещата причина за слепота в развития свят. Въпреки че точната му причина е неизвестна, се смята, че е резултат от клетъчно увреждане на ретината, което се дължи на оксидативния стрес.

Проучване, изследващо очните заболявания, свързани с възрастта, установява, че даването на хора на възраст над 50 години с някаква дегенерация на зрението на антиоксидантна добавка (включително бета-каротин) намалява риска от развитие на напреднала макулна дегенерация с 25%.

Въпреки това, наскоро преглед на Cochrane установява, че добавките с бета-каротин сами по себе си няма да предотвратят или забавят намаляването на зрението, причинено от AMD.

 
 

Може да намали риска от някои видове рак

Ракът се появява, когато анормалните клетки започват да растат или се разделят по неконтролиран начин.

Тъй като витаминът играе важна роля за растежа и развитието на клетките, влиянието му върху риска от рак и ролята за превенция на рака представлява интерес за учените.

Някои проучвания предполагат, че консумацията на по-големи количества витамин А под формата на бета-каротин е свързана с понижен риск от някои видове рак, включително лимфом на Ходжкин, както и рак на шийката на матката, белите дробове и пикочния мехур.

И въпреки че високият прием на витамин А от растителни храни е свързан с намален риск от рак, животинските храни, които съдържат активни форми на витамин А, не са свързани по същия начин.

По подобен начин добавките с витамин А не са показали същите полезни ефекти.

В действителност, в някои проучвания пушачите, приемащи бета-каротинови добавки, изпитват повишен риск от рак на белите дробове.

В момента връзката между нивата на витамина в тялото ви и риска от рак все още не е напълно изяснена.

Все пак, настоящите данни сочат, че получаването на адекватен витамин А, особено от растенията, е важно за здравословното делене на клетките и може да намали риска от някои видове рак.

 
 

Поддържа здрава имунна система

Витаминът играе жизненоважна роля за поддържането на естествените защитни сили на тялото ви.

Това включва лигавичните бариери в очите, белите дробове, червата и гениталиите, които помагат за улавяне на бактерии и други инфекциозни агенти.

Той също участва в производството и функционирането на белите кръвни клетки, които помагат за улавяне и изчистване на бактерии и други патогени от кръвния поток.

Това означава, че недостигът на витамин А може да увеличи чувствителността ви към инфекции и да забави възстановяването ви, когато се разболеете.

В действителност в страни, в които инфекции като морбили и малария са често срещани, коригирането на дефицита на витамин А при деца е показало, че намалява риска от умиране от тези заболявания.

 
 

Намалява риска от акне

Акнето е хронично, възпалително кожно заболяване.

Хората с това състояние развиват болезнени петна и черни точки, най-често по лицето, гърба и гърдите.

Тези петна се появяват, когато мастните жлези се запушат с мъртва кожа и мазнини. Тези жлези се намират в космените фоликули на кожата и произвеждат себум – мазно, восъчно вещество, което поддържа кожата омазнена и водоустойчива.

Въпреки че петната са физически безобидни, акнето може да има сериозен ефект върху психичното здраве на хората и да доведе до ниска самооценка, тревожност и депресия.

Точната роля, която витамин А играе в развитието и лечението на акне, остава неясна.

Предполага се, че недостигът на витамина може да увеличи риска от развитие на акне, тъй като причинява свръхпроизводство на протеиновия кератин в космените фоликули.

Това би увеличило риска от акне като затруднява премахването на мъртвите кожни клетки от космените фоликули, което води до запушвания.

Някои лекарства на базата на витамина за акне вече се предлагат с рецепта.

Изотретиноинът е един пример за перорален ретиноид, който е ефективен при лечение на тежко акне. Това лекарство обаче може да има сериозни нежелани реакции и трябва да се приема само под лекарско наблюдение.

 
 

Поддържа здравето на костите

Основните хранителни вещества, необходими за поддържане на здрави кости с напредване на възрастта, са протеин, калций и витамин D.

Въпреки това, приемането на достатъчно витамин А също е необходимо за правилния растеж и развитие на костите, а дефицитът на този витамин е свързан с лошото здраве на костите.

Всъщност хората с по-ниски нива на витамин А в кръвта са изложени на по-висок риск от фрактури на костите, отколкото хората със здрави нива.

Освен това, неотдавнашен метаанализ на наблюдателни проучвания установява, че хората с най-голямо количество от общия витамин А в диетата си имат 6% намален риск от счупвания.

И все пак ниските нива на витамина може да не са единственият проблем, що се отнася до здравето на костите. Някои проучвания установяват, че хората с висок прием на витамин А също имат по-висок риск от счупвания.

Въпреки това, всички тези резултати се основават на наблюдателни проучвания, които не могат да определят причината и следствието.

Това означава, че понастоящем връзката между витамин А и здравето на костите не е напълно разбрана и са необходими по-контролирани тестове, за да се потвърди видяното в наблюдателните проучвания.

Имайте предвид, че витамин А сам не определя риска от счупвания и влиянието на наличието на други ключови хранителни вещества като витамин D.

 
 

Насърчава здравословния растеж и размножаване

Витаминът е от съществено значение за поддържането на здрава репродуктивна система както при мъжете, така и при жените, както и за осигуряване на нормалния растеж и развитие на ембрионите по време на бременност.

Проучванията на плъхове, изследващи значението на витамин А за репродукцията при мъжете, показват, че дефицитът блокира развитието на сперматозоидите, причинявайки безплодие.

По същия начин, проучванията върху животни предполагат, че дефицитът на витамина при жените може да повлияе на репродукцията като намали качеството на яйцеклетките и повлияе на имплантацията в утробата.

При бременни жени витамин А също участва в растежа и развитието на много основни органи и структури на нероденото дете, включително скелета, нервната система, сърцето, бъбреците, очите, белите дробове и панкреаса.

И все пак, макар и много по-рядко срещан от дефицита на витамина, твърде големи количества по време на бременност могат да бъдат вредни и за растящото бебе и може да доведе до вродени дефекти.

Поради това много здравни власти препоръчват на жените да избягват храни, които съдържат концентрирани количества витамин А като пастет и черен дроб, както и добавки, съдържащи витамин А, по време на бременност.

 
 

Приемането на големи количества витамин А може да бъде рисковано

Витамин А е мастноразтворим витамин, който се съхранява в тялото. Това означава, че прекомерната консумация може да доведе до токсични нива.

Хипервитаминоза А се причинява от консумацията на твърде много витамин чрез диета или добавки, съдържащи витамина.

Симптомите могат да включват гадене, замаяност, главоболие, болка и дори смърт.

Въпреки че може да бъде причинен от прекомерен прием от диетата, това е рядкост в сравнение с свръхконсумацията от добавки и лекарства.

Освен това, яденето на много провитамин А в растителната му форма не носи същите рискове, тъй като неговото преобразуване в активната форма в тялото ви е регулирано.

 
 
 
 
 

Витамин А в iHealth:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *