6 важни ползи от витамин Е

Може да свързвате витамин Е със здравето на кожата, но знаете ли, че той може да ви помогне много повече? Вероятно сте го виждали на етикети на храни, както и в продукти за грижа за кожата. Това означава, че има както външни, така и вътрешни предимства. Витамин Е е не само важна част от здравето на кожата, но е и мощен антиоксидант. Той може да подобри здравето на сърцето, зрението, симптомите на артрит, имунното здраве и други.
 
 
 

Какво представлява този специален витамин?

Витамин Е е споделеното име за група от осем съединения, които имат антиоксидантни свойства. Въпреки че естествената форма на витамина съществува в осем химически вариации, главно алфа, или а-токоферолът, отговаря на човешките нужди и е най-биодостъпната. Ето защо тук всички препратки към витамин Е са от а-токоферол.

В човешкото тяло витамин Е действа като мощен антиоксидант и е често срещан в храни като ядки, риба и много плодове и зеленчуци. Продуктите за грижа за кожата често го съдържат, а добавките с витамин Е са често срещан начин за повишаване нивата му в организма.

Като антиоксидант а-токоферолът помага за изчистване на свободните радикали, които по същество са „изгорелите газове“ на тялото. Те се произвеждат като страничен продукт на гориво, преобразуващо се в енергия в клетките. Свободните радикали също могат да идват от тютюнев дим, пряка слънчева светлина, замърсяване на въздуха и други външни източници. Независимо от източника, те причиняват клетъчно увреждане, включително окислително увреждане на ДНК на клетката. Това може да доведе до преждевременно стареене, сърдечни заболявания, повишено възпаление в организма и повишен риск от рак.

Други функции на този ключов витамин са участието му в укрепването на имунната функция и кръвоносните съдове.

 
 

Какво означава мастноразтворим?

Нека се върнем назад и накратко да обясним какво означава „разтворим в мазнини витамин“.

Първо, има два различни вида витамини, които са биодостъпни за човешкото тяло. Едините са мастноразтворими, а другите – водоразтворими. Както би означавало от имената, едините се разтварят в мазнини, а другите се разтварят във вода. Витамин Е е мастноразтворим, което означава, че е в състояние да се разтваря в мазнини и да се съхранява в мазнините в тялото, докато е необходимо. Това значи, че докато водата лесно преминава по време на процеса на уриниране и изпотяване, мазнините не се предават толкова лесно. Всъщност повечето мазнини трябва да се метаболизират от организма и рядко се предават като отпадъци. Те остават в тялото по-дълго, отколкото водата.

Макар водоразтворимите витамини да имат малко време за съхранение в организма и да се предават ежедневно, мастноразтворимите витамини се съхраняват за по-дълги периоди. Те не се нуждаят от същата дневна подмяна, както техните водоразтворими колеги.

След като витамин Е се абсорбира от тънките черва, той се приема от черния дроб, който след това определя серумните концентрации в организма. Тъй като се съхранява в черния дроб и други мастни тъкани на тялото, нивата му могат да се натрупат с течение на времето. За разлика от водоразтворимите витамини (като В-комплекс или витамин С), които се нуждаят от подмяна ежедневно.

Други примери за мастноразтворими витамини са витамини А, D и К. Всички те се срещат естествено в много храни и също могат да бъдат добавени към вашата диета под формата на добавки. Препоръчва се обаче нивата да се проследяват при допълване, тъй като за разлика от водоразтворимите витамини, натрупването с течение на времето може да достигне нива на токсичност.

Високите нива на витамин Е обикновено не представляват риск от токсичност, макар че като разредител на кръвта, високите дози могат да бъдат опасни за тези, които приемат статини или други лекарства за разреждане на кръвта.

 

 
 

Как витамин Е може да подобри здравето ви

Здраве за кожата

Точно както в останалата част на тялото, витамин Е действа за предотвратяване на увреждането от свободните радикали в кожата, а също така може да помогне за предотвратяване на увреждане от UV лъчи. Тъй като действа като противовъзпалително съединение, витамин Е помага за предотвратяване на подуване на кожата и оток, а също така може да бъде полезен за предотвратяване на копривна треска и други състояния, произтичащи от хронично възпаление на кожата.
 
 

Здраве за сърцето

За тези, които са подложени на висок оксидативен стрес, а-токоферолът може да осигури сърдечна защита, особено за тези, които са с диабет или са на диализа. Други изследвания показват, че когато се използва самостоятелно и без други антиоксиданти, витамин Е намалява риска от инфаркт в шестнадесет рандомизирани контролни проучвания с 20%.
 
 

Здраве за очите

Когато се приема с витамин С, витамин А и цинк, едно проучване показва до 25% намаление на възрастовата макулна дегенерация.
 
 

Подобряване на артрита

Проучванията показват, че витамин Е може да намали болката в ставите при хора както в покой, така и по време на движение след 6 седмици на приемане по 400 IU от него. 
 
 

Имунитет

С напредване на възрастта имунният отговор намалява, което може да бъде нещо, което може да се забави чрез употребата на витамин Е. В поредица от проучвания, проведени между 1990-1997 г., се предполага, че добавки с витамин Е, използвани от възрастни хора могат да засилят имунния си отговор.

 

 

Хормонален баланс

Според проучване, проведено през 1972 г. от А. Шараф и Н. Гома, витамин Е има естрогенни, андрогенни и прогестеронови свойства, които действат в синергия както с хормоните на яйчниците, така и с тестостерона. Според други проучвания, витаминът подобрява плодовитостта както при мъжки, така и при женски животни и може да помогне за защита на ембрионите и плодовете от смърт.
 
 
 

Храни, съдържащи витамин Е

Авокадо
• Слънчогледови семки
• Тиквени семки
Бадеми
Спанак
Черупкови организми
• Прясна сьомга или пъстърва
• Сладки червени чушки
Манго
Лешници
• Зехтин
 
 
 
 

Витамин Е в iHealth

One thought on “6 важни ползи от витамин Е

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *