7 невероятни ползи от алое вера

алое вера

Въведение:

Гелът от алое вера е широко известен с това, че облекчава слънчевите изгаряния и помага за зарастване на рани. Но знаете ли, че любимото ви саксийно растение може да се използва за много повече от облекчаване на слънчеви изгаряния и домакински декор?
 
Този сукулент има дълга история на използване с лечебна цел още от древния Египет. Растението е местно за Северна Африка, Южна Европа и Канарските острови. Днес алое вера се отглежда в тропически климат по целия свят. От облекчаване на киселини до потенциално забавяне на разпространението на рака на гърдата, изследователите тепърва започват да разкриват ползи от това универсално растение и многобройните му продуктови вариации.
 
 

Облекчаване на киселини

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (GERD) е храносмилателно разстройство, което често води до киселини. Преглед от 2010 г. предполага, че консумирането на 30 до 80 гр. алое гел по време на хранене може да намали тежестта на GERD. Това може да облекчи и други проблеми, свързани с храносмилането. Ниската токсичност на растението го прави безопасно и щадящо средство срещу киселини.

 

Поддържане свежестта на продуктите

Изследване от 2014 г., публикувано онлайн от Cambridge University Press, разглежда домати, покрити с гел от алое. Докладът показва доказателства, че покритието успешно блокира растежа на много видове вредни бактерии върху зеленчуците. Подобни резултати са открити в различно проучване с ябълки. Това означава, че алое гелът може да помогне на плодовете и зеленчуците да останат свежи и да премахне необходимостта от опасни химикали, които удължават срока на годност на продуктите.

 

Алтернатива на водата за уста

В публикувано в Ethiopian Journal of Health Sciences изследователите откриват, че екстрактът от алое вера е безопасна и ефективна алтернатива на водите за уста на химическа основа. Естествените съставки на растението, които включват здравословна доза витамин С, могат да блокират плаката. Също така може да осигури облекчение, ако имате кървене или подути венци.

 

Намаляване на кръвната захар

Приемането на две супени лъжици сок от алое вера на ден може да доведе до спадане на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2, според проучване на Trusted Source in Phytomedicine: International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacy.. Това може да означава, че алое вера може да има бъдеще при лечение на диабет. Тези резултати бяха потвърдени от друго проучване с доверие, публикувано в Phytotherapy Research, което използва екстракт от пулпа.

Но хората с диабет, които приемат лекарства за понижаване на глюкозата, трябва да внимават, когато консумират алое вера. Сокът заедно с лекарствата за диабет може да намали количеството на глюкозата до опасни нива.

 

Естествено слабително

Алое вера се счита за естествено слабително. Няколко проучвания проучват ползите от сукулента за подпомагане на храносмилането. Резултатите изглеждат смесени.
 
Екип от нигерийски учени провежда проучване върху плъхове и установява, че гелът, направен от типични алое вера стайни растения, е в състояние да облекчи запека. Но друго проучване на Националния здравен институт разглежда консумацията на екстракт от цели листа алое вера. Това проучване открива туморен растеж в дебелите черва на лабораторни плъхове.
 
През 2002 г. Американската администрация по храните и лекарствата изисква всички продукти, които се продават без рецепта, да бъдат премахнати от пазара на САЩ или да бъдат преформулирани.
 
Клиниката Майо препоръчва алое вера да се използва за облекчаване на запек, но умерено. Те съветват, че е достатъчна доза от 0,04 до 0,17 грама сушен сок.
 
Ако имате болест на Крон, колит или хемороиди, не трябва да консумирате алое вера. Може да причини силни коремни спазми и диария. Трябва да спрете приема на алое вера, ако приемате други лекарства. Това може да намали способността на тялото ви да абсорбира лекарствата.
 
 

Грижа за кожата

Можете да използвате алое вера, за да поддържате кожата си чиста и хидратирана. Това може да се дължи на факта, че растението процъфтява в сух, нестабилен климат. За да оцелеят в суровите условия, листата на растението съхраняват вода. Тези гъсти във вода листа, съчетани със специални растителни съединения, наречени сложни въглехидрати, го правят ефективен овлажнител за лице и облекчаващо болката.

 

Потенциално ефективен в борбата с рак на гърдата

Ново проучване, публикувано в Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, разглежда терапевтичните свойства на алое емодин, съединение в листата на растението. Авторите предполагат, че сукулентът показва потенциал за забавяне на растежа на рака на гърдата. Необходими са обаче още проучвания за по-нататъшно развитие на тази теория.

 

В заключение

Има редица начини за използване на растението алое вера и различните гелове и екстракти, които могат да бъдат направени от него. Изследователите продължават да откриват нови методи за използване на този сукулент. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, ако планирате да използвате алое вера по медицински причини, особено ако приемате лекарства.

 

Източник: https://www.healthline.com/health/7-amazing-uses-aloe-vera

 

Алое вера в iHealth:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *