7 ползи от чесъна, които могат да променят живота ви

Garlic

Не е тайна, че чесънът работи чудесно за поддържане на имунната система. Въпреки, че води до неприятен дъх (който ще разберете как да избегнете по-надолу в статията), чесънът е магически антиоксидант.

 

Ползи за здравето

Намалява риска от рак: Антибактериалните свойства на чесъна помагат за предпазване на организма от рак. Според Националният Институт за Рака в Америка, „защитните ефекти от чесъна могат да възникнат от способността му да блокира образуването на вещества, причиняващи рак, да спре активирането им, да подобри възстановяването на ДНК, да намали клетъчната пролиферация и да намали клетъчната смърт.“ Проучването установява, че ракът на панкреаса е с 54 процента по-нисък при хора, които ядат значително повече чесън, в сравнение с тези, които ядат рядко.

Предпазва от сърдечни заболявания: Чесънът може да се намери в центъра на много изследвания, свързани със сърдечно-съдовата система и е известен като превантивно средство и лечение на метаболитни и сърдечни заболявания. Изследователите са открили, че чесънът може да намали и дори да обърне количеството на натрупване на плаки в артериите, което може да помогне за предпазване от ранни сърдечни заболявания.

Понижава високото кръвно налягане: Чесънът доказано спомага контролирането на високото кръвно налягане. Изследователите проучили 50 души с „неконтролируемо“ кръвно налягане и им давали четири капсули чесън дневно в продължение на четири месеца. Този метод води до понижаване на кръвното им налягане със средно 10 пункта.

 

Още изненадващи полезни свойства

Изчиства акнето: Чесънът съдържа антиоксиданти, които убиват бактерии като тези, които се натрупват по лицето ни и причиняват акне. Просто потриване на нарязана скилидка чесън върху петна по лицето може да помогне за намаляването или пълното им премахване.

Контролиране на псориазис: Чесънът има противовъзпалителни свойства и може да помогне за успокояване на обриви, предизвикани от псориазис. Редовната употреба на чесново масло може да помогне за предотвратяване или намаляване на огнищата, като оставя кожата ви гладка.

При косопад: Триенето на нарязан чесън по скалпа може да помогне за предотвратяване или лечение на косопад. Можете също така да го добавяте в други полезни масла, които да масажирате в скалпа.

Отблъсква комарите: Дръжте няколко скилидки чесън наблизо или създайте естествен репелент с чесново масло, вазелин и пчелен восък.

 

Как да избегнете неприятен дъх?

Страхът от дъх на чесън не трябва да ви пречи да се възползвате от многото предимства, които чесъна може да предложи. Проучване от 2014 г. показва, че има определени храни, които можем да ядем, за да намалим дъха на чесън, които включват:

    Магданоз
    Спанак
    Мента
    Зелен чай
    Лимонов сок
    Ябълки

 

 

Източник: http://www.garnett-powers.com/blog/2017/4/18/reap-the-7-life-changing-benefits-of-garlic

 

 

Продукти в iHealth:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *