8 симптома при дефицит на витамин D

Витамин D е изключително важен витамин, който има ефекти върху системите в цялото тяло.

За разлика от другите витамини, витамин D функционира като хормон и всяка отделна клетка в тялото има рецептор за него.

Тялото ви го създава от холестерол, когато кожата ви е изложена на слънчева светлина.

Той се намира и в някои храни като тлъста риба и обогатени млечни продукти, въпреки че е много трудно да се набави достатъчно само от диетата.

Препоръчителният дневен прием (RDI) обикновено е около 400 – 800 IU, но много експерти казват, че трябва да получите дори повече от това.

Дефицитът на витамин D е много често срещан. Смята се, че около 1 милиард души по света имат ниски нива на витамина в кръвта си.

Според проучване от 2011 г. 41,6% от възрастните в САЩ имат дефицит. Този брой достига до 69,2% в латиноамериканците и 82,1% в афро-американците.

Ето 7 общи рискови фактора за дефицит на витамина:

Тъмна кожа.
Възраст.
Наднормено тегло или затлъстяване.
Недостатъчен прием на риба или млечни продукти.
Местоживеене далеч от екватора, където има малко слънце през цялата година.
Използване на слънцезащитен крем, когато излизате.
Пребиваване на закрито.

Хората, които живеят близо до екватора и получават често излагане на слънце, имат по-малка вероятност да имат дефицит, тъй като кожата им произвежда достатъчно витамин D, за да задоволи нуждите на тялото.

Повечето хора не осъзнават, че имат дефицит, тъй като симптомите обикновено са фини. Може да не ги разпознаете лесно, дори и да имат значително негативно влияние върху качеството ви на живот.

Следват 8 признака и симптоми на недостиг:

 

Често боледуване или инфекции

Една от най-важните роли на витамин D е поддържането имунната система.

Той директно взаимодейства с клетките, които са отговорни за борбата с инфекциите.

Ако често се разболявате, особено при настинка или грип, ниските нива на витамина може да са важен фактор.

Няколко проучвания показват връзка между дефицита и инфекциите на дихателните пътища като настинки, бронхити и пневмонии.

Редица проучвания са установили, че приемът на добавки в доза до 4000 IU дневно може да намали риска от инфекции на дихателните пътища.

 

Умора

Чувството за умора може да има много причини, а дефицитът на витамин D може да е една от тях..

Проучванията на казуси показват, че много ниските нива в кръвта могат да причинят умора, която има тежък негативен ефект върху качеството на живот.

В един случай, при жена, която се оплаква от хронична умора през деня и главоболие, е установено, че кръвното ниво на витамин D е само 5,9 ng / ml. Това е изключително ниско, тъй като всичко под 20 ng / ml се счита за недостатъчно.

Когато жената приела добавка с витамина, нивото й се повишило до 39 ng / ml и симптомите й намалели.

 

Болки в костите и гърба

Витамин D помага за поддържането на здравето на костите по разнообразни начини.

От една страна, подобрява усвояването на калция в тялото ви.

Болки в костите и болки в долната част на гърба може да са признаци на недостатъчни нива на витамина в кръвта.

Различни проучвания са установили връзка между дефицит и хронична болка в долната част на гърба.

Едно проучване изследва връзката между нивата на витамин D и болката в гърба при повече от 9 000 възрастни жени.

Изследователите установили, че тези с дефицит са по-склонни да имат болки в гърба, включително силни болки в гърба, които ограничават ежедневните им дейности.

В едно контролирано проучване хората с дефицит на витамина са почти два пъти по-склонни да изпитват болки в костите в краката, ребрата или ставите в сравнение с тези с кръвни нива в нормални граници.

 

Депресия

Потиснатото настроение също може да е признак на дефицит на витамин D.

В един анализ 65% от наблюдателните проучвания установяват връзка между ниските нива на витамина в кръвта и депресията.

От друга страна, повечето контролирани проучвания, които носят по-голяма научна тежест от наблюдателните проучвания, не показват връзка между двете.

Въпреки това, изследователите, които анализирали проучванията, отбелязват, че дозите на витамина при контролирани изследвания често са много ниски.

Освен това те забелязват, че някои от проучванията може да не са продължили достатъчно дълго, за да видят ефекта от приема на добавки върху настроението.

Някои контролирани проучвания показват, че даването на витамин D на хора с дефицит помага да се подобри депресията, включително сезонната депресия, която се появява през по-студените месеци.

 

Нарушено заздравяване на рани

Бавното зарастване на рани след операция или нараняване може да е знак, че нивата на витамин D са твърде ниски.

Резултатите от проучване с епруветка показват, че витаминът увеличава производството на съединения, които са от решаващо значение за формирането на нова кожа като част от процеса на заздравяване на рани.

Едно проучване върху хора, които са имали стоматологична операция, е установило, че определени аспекти на лечението са компрометирани от дефицит на витамина.

Също така се предполага, че ролята на витамин D за контролиране на възпалението и борбата с инфекцията е важна за правилното лечение.

 

Намаляване на костната плътност

Витамин D играе решаваща роля в абсорбцията на калций и в метаболизма на костите.

Много възрастни хора с диагноза загуба на кости смятат, че трябва да приемат повече калций. Те обаче може да имат недостиг и на витамин D.

Ниската минерална плътност на костите е показател, че костите ви са загубили калций и други минерали. Това поставя възрастните, особено жените, на повишен риск от счупвания.

В голямо наблюдателно проучване при повече от 1100 жени на средна възраст в менопауза или постменопауза, изследователите откриват силна връзка между ниските нива на витамина и ниската костна минерална плътност.

Въпреки това, контролирано проучване установява, че жените, които имат недостиг на витамина, не са подобрили костната минерална плътност, когато са приемали добавки с високи дози, дори ако нивата им в кръвта се подобряват.

Независимо от тези открития, адекватният прием на витамин D и поддържането на нивата в кръвта в оптималните граници може да бъде добра стратегия за защита на костната маса и намаляване на риска от счупване.

 

Косопад

Косопадът често се приписва на стрес, което със сигурност е честа причина.

Когато обаче косопадът е тежък, това може да е резултат от заболяване или недостиг на хранителни вещества.

Загубата на коса при жените е свързана с ниски нива на витамин D, въпреки че досега има много малко проучвания за това.

Алопеция ареата е автоимунно заболяване, характеризиращо се с тежък косопад от главата и други части на тялото. Той е свързан с рахит, което е заболяване, което причинява меки кости при деца поради недостиг на витамина.

Ниските нива на витамин D са свързани с алопеция ареата и могат да бъдат рисков фактор за развитие на болестта.

 

Болки в мускулите

Причините за мускулната болка често са трудни за установяване.

Има някои доказателства, че недостигът на този витамин може да бъде потенциална причина за мускулна болка при деца и възрастни.

В едно проучване се установява, че 71% от хората с хронична болка имат дефицит.

Няколко проучвания са установили, че приемът на добавки с витамин D с висока доза може да намали различни видове болка при хора с дефицит.

Едно проучване при 120 деца с дефицит на витамин D, които са имали нарастващи болки, установи, че една доза от витамина намалява оценката на болката средно с 57%.

 

В заключение

Дефицитът на витамин D е често срещан и повечето хора не го знаят.

Това е така, защото симптомите често са фини и неспецифични, което означава, че е трудно да се разбере дали са причинени от ниски нива на витамин D или нещо друго.

Ако смятате, че може да имате дефицит, важно е да говорите с вашия лекар и да измервате кръвните си нива.

За щастие, дефицитът на витамин D обикновено се коригира лесно.

Можете или да увеличите излагането на слънце, да ядете повече храни, богати на витамин D, като мазни риби или обогатени млечни продукти. Можете също така да намерите най-различни добавки.

 

Източник: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-deficiency-symptoms

 

Витамин D в iHealth:

One thought on “8 симптома при дефицит на витамин D

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *