9 впечатляващи ползи от хлорела

Освен популярната спирулина, напоследък често се говори за друг вид водорасло – хлорела. 
 
Тази статия описва всичко, което трябва да знаете за хлорелата, включително какво представлява тя, изследванията зад нейните здравни ползи и как да я приемате като добавка.
 

Какво е хлорела?

Хлорела е едноклетъчно, зелено сладководно водорасло.
 
Има над 30 различни вида, но два от тях – Chlorella vulgaris и Chlorella pyrenoidosa – са най-често използвани в изследванията.
 
Тъй като хлорелата има твърда клетъчна стена, която хората не могат да усвоят, трябва да се приема като добавка, за да се извлекат ползите й.
 
Предлага се под формата на капсули, таблетки, прах и екстракт.
 
Освен че се използва като хранителна добавка, хлорелата се използва и като биодизелово гориво.
 
Интересното е, че проучванията показват, че може да има много ползи за здравето. Следват 9 от тях:
 

Висока хранителна стойност

Впечатляващият хранителен профил на хлорела кара някои да я наричат ​​„супер храна“. Докато точното съдържание на хранителни вещества зависи от условията на отглеждане, използваните видове и начина на обработка на добавките, ясно е, че тя съдържа няколко полезни хранителни вещества.
 
Те включват:
 
Протеин:
Хлорелата е 50–60% протеин. Нещо повече, тя е пълен източник на протеини, което означава, че съдържа всичките девет незаменими аминокиселини.
Витамин B12:
Някои сортове хлорела също могат да съдържат витамин B12, но са необходими повече проучвания, за да се установи.
Желязо и витамин С:
Хлорелата може да бъде добър източник на желязо. В зависимост от добавката, тя може да осигури от 6 до 40% от дневните нужди. Освен това е отличен източник на витамин С, който ви помага да абсорбирате желязото.
Други антиоксиданти:
Тези малки зелени клетки осигуряват широк спектър от антиоксиданти.
Други витамини и минерали:
Хлорелата осигурява малки количества магнезий, цинк, мед, калий, калций, фолиева киселина и други витамини от група В.
Омега-3:
Както при другите водорасли, хлорелата съдържа някои омега-3. Само 3 грама хлорела доставят 100 mg омега-3.
Фибри:
В големи количества хлорелата може да бъде добър източник на фибри. Повечето добавки обаче не осигуряват дори 1 грам фибри на доза.
 

Свързва се с тежки метали, подпомага детоксикацията

Хлорела получава известност заради способността си да помага на тялото да се „детоксикира“. Всъщност проучванията върху животни показват, че тя е ефективна за подпомагане на премахването на тежки метали и други вредни съединения от тялото.
 
Тежките метали включват някои елементи, които са от съществено значение в малки количества, като желязо и мед, но тези и други тежки метали като кадмий и олово могат да бъдат токсични в по-големи количества.
 
Макар че рядко се случва хората да имат опасни нива на тежки метали в организма си, те могат да бъдат изложени на такива чрез замърсяване или на определени работни места като например добив на полезни изкопаеми.
 
Установено е, че при водораслите, включително хлорелата, отслабват токсичността на тежки метали за черния дроб, мозъка и бъбреците.
 
Освен това е доказано, че хлорелата помага да се намали количеството на други вредни химикали, които понякога се намират в храните. Един от тях е диоксинът, разрушител на хормоните.
 
Въз основа на тези доказателства изглежда, че хлорелата може да помогне за подобряване на естествената способност на тялото да изчиства токсините.
 

Може да подобри имунната система

Имунна система ви помага да бъдете здрави, като се борите с инфекциите.
 
Това е сложна система, съставена от множество механизми и клетки, които влизат в употреба, когато нашественик влезе в тялото.
 
Установено е, че хлорелата засилва имунния отговор както при проучвания върху животни, така и върху хора, въпреки че доказателствата до момента са ограничени.
 
В едно малко проучване мъжете произвеждат повече антитела, когато приемат хлорела, отколкото когато приемат плацебо. Антителата помагат в борбата с чужди нашественици в тялото, което означава, че тази находка е доста обещаваща.
 
В друго малко, осемседмично проучване, здрави възрастни, които са приемали хлорела, са показали маркери на повишена имунна активност.
 
Въпреки това констатациите са смесени като някои проучвания показват малко или никакъв ефект.
 
Например, едно проучване установява, че хлорелата добавя подобрена имунна функция при участници на възраст 50–55 години, но не и тези над 55 години.
 
Така че е възможно хлорелата да има имуностимулиращи ефекти при някои възрастови групи, но не при всички. Необходими са повече и по-мащабни изследвания.
 

Може да подобри нивата на холестерола

Няколко проучвания предполагат, че добавките с хлорела могат да помогнат за понижаване на холестерола.
 
По-конкретно, те показват, че приемът на 5-10 грама хлорела дневно понижава общия и LDL холестерол и триглицеридите при хора с високо кръвно налягане и / или леко повишен холестерол.
 
Съдържанието на следните в хлорелата може да помогне за подобряване на нивата на липидите в кръвта:
 
Ниацин:
Витамин B, за който е известно, че понижава холестерола.
Фибри:
Агент за понижаване на холестерола.
Каротеноиди:
Доказано е, че намаляват естествено холестерола.
Антиоксиданти:
Помагат за предотвратяване на окисляването на LDL холестерол, за който е известно, че допринася за сърдечни заболявания.
 

Действа като антиоксидант

Хлорелата съдържа няколко съединения, които се считат за антиоксиданти, включително хлорофил, витамин С, бета-каротин, ликопен и лутеин.
 
Тези антиоксиданти могат да помогнат в борбата с много хронични заболявания.
 
При проучвания върху животни и лаборатории хлорелата се намесва в начина, по който гените стареят.
 
Също така, проучване при хора показва, че добавките с хлорела повишават нивата на антиоксиданти при хронични пушачи, група с по-висок риск от окислително увреждане.
 
Въпреки че голяма част от това изследване е обещаващо, то все още е предварително и липсват окончателни заключения.
 

Помага за кръвното налягане

Хлорела може да помогне за здравето на сърцето и бъбреците, което е от съществено значение за нормалното кръвно налягане.
 
В едно проучване хората с леко високо кръвно налягане са приемали четири грама хлорела дневно в продължение на 12 седмици.
 
В крайна сметка тези хора са имали по-ниски показания на кръвното налягане от участниците, които са приемали плацебо.
 
Друго малко проучване при здрави мъже показва, че приемането на добавки с хлорела е свързано с по-малка скованост на артериите, фактор, който влияе върху кръвното налягане.
 
Една от теориите, която обяснява това, е, че някои от хранителните вещества на хлорела, включително аргинин, калий, калций и омега-3, помагат да се защитят артериите от втвърдяване.
 

Може да подобри нивата на кръвна захар

Някои изследвания показват, че хлорелата може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар.
 
Едно проучване установява, че приемът на хлорела в продължение на 12 седмици понижава нивата на кръвната захар на гладно както при здрави индивиди, така и при тези с висок риск от заболявания, свързани с начина на живот.
 
Други проучвания показват, че добавките хлорела подобряват контрола на кръвната захар и повишава чувствителността към инсулин при пациенти с неалкохолна мастна чернодробна болест.
 
Все още няма достатъчно изследвания, за да се каже, че трябва да приемате хлорела, за да контролирате кръвната захар, но може да помогне, когато се комбинира с други терапии.
 

Може да помогне за контролирането на респираторни заболявания

Контролирането на респираторни заболявания като астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) често изисква овладяване на възпалението.
 
Хлорела има някои компоненти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението, включително многобройните антиоксиданти.
 
Едно проучване установява, че добавките с хлорела подобряват антиоксидантния статус при пациенти с ХОББ, но това не води до подобрения в дишането.
 
Необходими са повече изследвания, за да се определи истинският ефект върху респираторните състояния, но е ясно, че хлорелата може да помогне при възпалението.
 

Може да подобри аеробната издръжливост

Само едно проучване разглежда ефекта на хлорела върху аеробната издръжливост, но показва положителен ефект.
 
Изследователите давали на група млади възрастни шест грама хлорела или плацебо дневно в продължение на четири седмици.
 
В края на проучването групата хлорела показва значително подобрена способност да насища белите си дробове с кислород, което е мярка за издръжливост. Плацебо групата не е имала промени в издръжливостта.
 
Този ефект може да се дължи на съдържанието на аминокиселини с разклонена верига в хлорела.
 
Аминокиселините с разклонена верига представляват колекция от три аминокиселини, за които е установено, че подобряват аеробните характеристики в различни проучвания.
 

Други потенциални ползи

Има много други възможни ползи, но и малко изследвания в подкрепа на тези твърдения.
 
Подпомага здравето на очите:
Хлорела съдържа лутеин и зеаксантин, два каротеноида, които предпазват окото и намаляват риска от дегенерация на макулата.
Поддържа здравето на черния дроб:
Доказано е, че добавките с хлорела подобряват маркерите за здравето на черния дроб при хора с чернодробни заболявания. Не е ясно обаче дали има полза за здравите хора.
Подобрено храносмилане:
Много източници твърдят, че хлорелата улеснява храносмилането и намалява подуването на корема. Нито едно проучване обаче не е оценило тези предложени ползи.
Облекчава ПМС:
Анекдотичните доказателства казват, че хлорелата може да облекчи симптомите на предменструален синдром. Това може да е просто предположение, но хлорелата съдържа калций и витамини от група В, за които е доказано, че намаляват ПМС.
 
Въпреки че няма конкретни изследвания, които да подкрепят тези твърдения, съдържанието на хранителни вещества в хлорела на теория би могло да има тези предимства в тези случаи.
 

Потенциални рискове

Хлорела е считана за „общопризната като безопасна“ от FDA (Американската Агенция за Контрол на Храните и Лекарствата).
 
Има обаче няколко неща, които трябва да имате предвид, когато обмисляте добавки с хлорела:
 
Възможни нежелани реакции:
Някои хора са изпитвали гадене и дискомфорт в корема (51).
Несъвместими продукти:
Хранителното съдържание на добавките с хлорела може да варира в зависимост от вида на водораслите, условията на отглеждане и обработката.
Имунни ефекти:
Тъй като хлорелата засяга имунната система, може да не е подходящо за хора с имунна недостатъчност.
Освен това е важно да се има предвид, че хранителните добавки могат да взаимодействат с някои лекарства.
Въпреки че хлорелата обикновено е призната за безопасна и са съобщени малко странични ефекти, тя може да не е подходяща за всички.
 

Добавки хлорела

Настоящата научна литература за хлорела не посочва конкретна доза.
 
Това е така, защото няма достатъчно доказателства, за да се определи количеството, необходимо за да се видят терапевтични ефекти.
 
Някои проучвания откриват ползи от 1,2 грама на ден, докато други разглеждат дози от 5–10 грама на ден.
 
Повечето добавки посочват дневна доза от 2-3 грама.
 

Заключение

Хлорелата е вид водорасло, което съдържа голям хранителен запас, тъй като е добър източник на витамини, минерали и антиоксиданти.
 
Всъщност изследванията показват, че това може да помогне за изхвърлянето на токсини от тялото и да подобри нивата на холестерола и кръвната захар, наред с други ползи за здравето.
 
Засега изглежда няма никаква вреда от приема на добавки с хлорела и те биха могли само да подпомогнат здравето ви.
 
 
Източник: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-chlorella
 
 

Хлорела в iHealth:

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *