9 здравословни ползи от витамин B6 (пиридоксин)

Витамин В6, известен още като пиридоксин, е водоразтворим витамин, от който тялото се нуждае за няколко функции.
 
Важно е за метаболизма на протеините, мазнините и въглехидратите и създаването на червени кръвни клетки и невротрансмитери.
 
Тялото не може да произвежда витамин В6, така че трябва да го набавяте от храни или добавки.
 
Повечето хора получават достатъчно витамин В6 чрез диетата си, но някои популации може да са изложени на риск от дефицит.
 
Консумирането на адекватни количества витамин В6 е важно за оптималното здраве и дори може да предотврати и лекува хронични заболявания.
 
Следват 9 ползи за здравето от витамин В6, подкрепени от науката:
 
 

Може да подобри настроението и да намали симптомите на депресия

Витамин В6 играе важна роля в регулирането на настроението.
 
Това е отчасти защото този витамин е необходим за създаване на невротрансмитери, които регулират емоциите, включително серотонин, допамин и гама-аминомаслена киселина (GABA).
 
Витамин В6 може също да играе роля за намаляване на високите кръвни нива на аминокиселината хомоцистеин, които са свързани с депресия и други психиатрични проблеми.
 
Няколко проучвания показват, че депресивните симптоми са свързани с ниски нива в кръвта и приема на витамин В6, особено при възрастни хора, които са изложени на висок риск от дефицит на витамин В.
 
Едно проучване при 250 възрастни установява, че недостатъчните нива на витамин В6 в кръвта удвояват вероятността от депресия.
 
Използването на витамин В6 обаче за предотвратяване или лечение на депресия не е доказано ефективно.
 
Контролирано двугодишно проучване при приблизително 300 възрастни мъже, които не са имали депресия в началото, установява, че тези, които приемат добавка с B6, фолат (B9) и B12, не са по-малко склонни да имат депресивни симптоми в сравнение с плацебо групата.
 
 

Може да насърчи здравето на мозъка и да намали риска от Алцхаймер

Витамин В6 може да играе роля за подобряване на мозъчната функция и предотвратяване на болестта на Алцхаймер, но изследванията са противоречиви.
 
От една страна, B6 може да намали високите нива на хомоцистеин в кръвта, което може да увеличи риска от болестта на Алцхаймер.
 
Едно проучване при 156 възрастни с високи нива на хомоцистеин и леко когнитивно увреждане установява, че приемането на високи дози B6, B12 и фолиева киселина (B9) намалява хомоцистеина и намалява загубата в някои области на мозъка, които са уязвими на Алцхаймер.
 
Не е ясно обаче дали намаляването на хомоцистеина води до подобряване на мозъчната функция или по-бавен процент на когнитивно увреждане.
 
Контролирано проучване при над 400 възрастни с лека до умерена болест на Алцхаймер установява, че високите дози В6, В12 и фолиева киселина намаляват нивата на хомоцистеин, но не забавят спада в мозъчната функция в сравнение с плацебо.
 
В допълнение, преглед на 19 проучвания стига до заключението, че добавянето с B6, B12 и фолиева киселина самостоятелно или в комбинация не подобрява мозъчната функция или намалява риска от болестта на Алцхаймер.
 
Необходими са повече изследвания, които разглеждат ефекта само на витамин В6 върху нивата на хомоцистеин и мозъчната функция, за да се разбере по-добре ролята на този витамин за подобряване на здравето на мозъка.
 
 

Може да предотврати и третира анемия чрез поддържане производството на хемоглобин

Поради ролята си в производството на хемоглобин, витамин В6 може да бъде полезен за предотвратяване и лечение на анемия, причинена от дефицит.
 
Хемоглобинът е протеин, който доставя кислород до клетките. Когато имате нисък хемоглобин, клетките не получават достатъчно кислород. В резултат на това може да развиете анемия и да се почувствате слаби или уморени.
 
Проучванията свързват ниските нива на витамин В6 с анемията, особено при бременни жени и жени в детеродна възраст.
 
Въпреки това се смята, че дефицитът на витамин В6 е рядък при повечето здрави възрастни, така че има ограничени изследвания за използването на В6 за лечение на анемия.
 
Проучване на казус при 72-годишна жена с анемия поради нисък B6 установява, че лечението с най-активната форма на витамин B6 подобрява симптомите.
 
Друго проучване установява, че приемането на 75 mg витамин B6 по време на бременност намалява симптомите на анемия при 56 бременни жени, които не реагират на лечение с желязо.
 
Необходими са повече изследвания, за да се разбере ефективността на витамин В6 при лечение на анемия в популации, различни от тези с повишен риск от дефицит на витамин В, като бременни жени и възрастни хора.
 
 

Може да бъде от полза при третиране на симптомина на предменструален синдром

Витамин В6 се използва за лечение на симптоми на предменструален синдром или ПМС, включително тревожност, депресия и раздразнителност.
 
Изследователите подозират, че В6 помага при емоционални симптоми, свързани с ПМС, поради ролята си в създаването на невротрансмитери, които регулират настроението.
 
Тримесечно проучване при над 60 жени в пременопауза установява, че приемането на 50 mg витамин В6 дневно подобрява симптомите на ПМС на депресия, раздразнителност и умора с 69%.
 
Въпреки това жените, получили плацебо, също съобщават за подобрени симптоми на ПМС, което предполага, че ефективността на добавката на витамин В6 може да се дължи отчасти на плацебо ефекта.
 
Друго малко проучване установява, че 50 mg витамин B6 заедно с 200 mg магнезий на ден значително намаляват симптомите на ПМС, включително промени в настроението, раздразнителност и безпокойство в течение на един менструален цикъл.
 
Въпреки че тези резултати са обещаващи, те са ограничени от малък размер на извадката и кратка продължителност. Необходими са повече изследвания за безопасността и ефективността на витамин В6 за подобряване на симптомите на ПМС, преди да могат да се правят препоръки.
 
 

Може да се използва при гадене по време на бременност

Витамин В6 се използва от десетилетия за лечение на гадене и повръщане по време на бременност.
 
Всъщност това е съставка на Diclegis, лекарство, което обикновено се използва за лечение на сутрешно гадене.
 
Изследователите не са напълно сигурни защо витамин В6 помага при сутрешно гадене, но може би защото адекватният В6 играе няколко жизненоважни роли за осигуряване на здравословна бременност.
 
Проучване при 342 жени през първите 17 седмици от бременността установява, че дневната добавка от 30 mg витамин В6 значително намалява чувството на гадене след пет дни лечение в сравнение с плацебо.
 
Друго проучване сравнява въздействието на джинджифила и витамин В6 върху намаляването на епизодите на гадене и повръщане при 126 бременни жени. Резултатите показват, че приемането на 75 mg B6 всеки ден намалява симптомите на гадене и повръщане с 31% след четири дни.
 
Тези проучвания показват, че витамин В6 е ефективен при лечение на сутрешно гадене дори при продължителност по-малка от една седмица.
 
Ако се интересувате от приема на B6 за сутрешно гадене, говорете с лекар, преди да започнете да приемате добавки.
 
 

Може да предотврати запушване на артерии и намали риска от болест на сърцето

Витамин В6 може да предотврати запушването на артериите и да сведе до минимум риска от сърдечни заболявания.
 
Изследванията показват, че хората с ниски нива на витамин В6 в кръвта имат почти двойно по-голям риск от сърдечни заболявания в сравнение с тези с по-високи нива на В6.
 
Това вероятно се дължи на ролята на B6 за намаляване на повишените нива на хомоцистеин, свързани с няколко болестни процеса, включително сърдечни заболявания.
 
Едно проучване установява, че плъховете с дефицит на витамин В6 имат по-високи нива на холестерол в кръвта и развиват лезии, които могат да причинят запушване на артериите след излагане на хомоцистеин, в сравнение с плъхове с адекватни нива на В6.
 
Изследванията при хора също показват благоприятен ефект на B6 за предотвратяване на сърдечни заболявания.
 
Рандомизирано контролирано проучване при 158 здрави възрастни, които са имали братя и сестри със сърдечни заболявания, е разделило участниците в две групи, една, която е получавала 250 mg витамин В6 и 5 mg фолиева киселина всеки ден в продължение на две години, и друга, която е получавала плацебо.
 
Групата, която приема B6 и фолиевата киселина, има по-ниски нива на хомоцистеин и по-малко ненормални сърдечни тестове по време на тренировка от групата на плацебо, което ги излага на общ по-нисък риск от сърдечни заболявания.
 
 

Може да помогне за предотвратяване на рак

Получаването на достатъчно витамин В6 може да намали риска от развитие на някои видове рак.
 
Причината, поради която B6 може да помогне за предотвратяване на рак, е неясна, но изследователите подозират, че това е свързано със способността му да се бори с възпалението, което може да допринесе за рак и други хронични състояния.
 
Преглед на 12 проучвания установява, че както адекватният хранителен прием, така и нивата на B6 в кръвта са свързани с по-ниски рискове от колоректален рак. Хората с най-високи нива на B6 в кръвта са имали почти 50% по-нисък риск от развитие на този вид рак.
 
Изследванията върху витамин В6 и рак на гърдата също показват връзка между адекватни нива на В6 в кръвта и намален риск от заболяване, особено при жени в постменопауза.
 
Други проучвания за нивата на витамин В6 и риска от рак обаче не са открили връзка.
 
Необходими са повече изследвания, които включват рандомизирани проучвания, а не само наблюдателни проучвания, за да се оцени точната роля на витамин В6 в превенцията на рака.
 
 

Може да насърчи здравето на очите и да предотврати очни болести

Витамин В6 може да играе роля за предотвратяване на очни заболявания, особено вид загуба на зрение, който засяга възрастните възрастни, наречена макулна дегенерация, свързана с възрастта (AMD).
 
Проучванията свързват високите кръвни нива на циркулиращия хомоцистеин с повишен риск от AMD..
 
Тъй като витамин B6 помага за намаляване на повишените нива на хомоцистеин в кръвта, получаването на достатъчно B6 може да намали риска от това заболяване.
 
Седемгодишно проучване при над 5400 здравни специалисти жени установява, че приемането на дневна добавка от витамин В6, В12 и фолиева киселина (В9) значително намалява риска от AMD с 35–40% в сравнение с плацебо.
 
Въпреки че тези резултати предполагат, че B6 може да играе роля в предотвратяването на AMD, е трудно да се каже дали само B6 би предложил същите предимства.
 
Изследванията също така свързват ниските нива на витамин В6 в кръвта с очни състояния, които блокират вените, които се свързват с ретината. Контролирано проучване при над 500 души установява, че най-ниските нива на B6 в кръвта са свързани значително с нарушения на ретината.
 
 

Може да се използва за третиране на възпаление, свързано с ревматоиден артрит

Витамин В6 може да помогне за намаляване на симптомите, свързани с ревматоиден артрит.
 
Високите нива на възпаление в тялото, които са резултат от ревматоиден артрит, могат да доведат до ниски нива на витамин В6.
 
Не е ясно обаче дали добавянето с B6 намалява възпалението при хора с това състояние.
 
30-дневно проучване при 36 възрастни с ревматоиден артрит установява, че 50 mg витамин B6 ежедневно коригира ниските нива на B6 в кръвта, но не намалява производството на възпалителни молекули в организма.
 
От друга страна, проучване при 43 възрастни с ревматоиден артрит, които са приемали 5 mg фолиева киселина самостоятелно или 100 mg витамин B6 с 5 mg фолиева киселина дневно, показва, че тези, които са получавали B6, имат значително по-ниски нива на провъзпалителни молекули след 12 седмици.
 
Противоречивите резултати от тези проучвания може да се дължат на разликата в дозата на витамин В6 и продължителността на изследването.
 
Въпреки че изглежда, че високите дози витамин В6 добавки могат да осигурят противовъзпалителни ползи за хората с ревматоиден артрит с течение на времето, са необходими повече изследвания.
 
 

Хранителни източници и добавки

Можете да си набавите витамин В6 с храна или добавки.
 
Настоящото препоръчително дневно количество (RDA) за B6 е 1,3–1,7 mg за възрастни. Повечето здрави възрастни могат да получат това количество чрез балансирана диета, която включва богати на витамин B6 храни като пуйка, нахут, риба тон, сьомга, картофи и банани.
 
Изследванията, които подчертават употребата на витамин В6 за предотвратяване и лечение на здравословни проблеми, се фокусират върху добавките, а не върху източниците на храна.
 
Дози от 30–250 mg витамин В6 на ден са били използвани при изследвания на ПМС, сутрешно гадене и сърдечни заболявания.
 
Тези количества B6 са значително по-високи от RDA и понякога се комбинират с други витамини от група В. Трудно е да се прецени дали увеличаването на приема на B6 от хранителни източници има същите ползи за определени условия, които добавките могат да осигурят.
 
Ако се интересувате от приема на добавки с витамин В6, за да предотвратите или да разрешите здравословен проблем, говорете с вашия лекар за най-добрия вариант за вас. Освен това потърсете добавка, която е тествана за качество от трета страна.
 
 

Потенциални странични ефекти

Получаването на прекалено много витамин В6 от добавки може да причини негативни странични ефекти.
 
Не е вероятно токсичността на витамин В6 да възникне от хранителни източници на В6. Би било почти невъзможно да се консумира количеството в добавки само от диета.
 
Приемът на повече от 1000 mg добавка B6 на ден може да причини увреждане на нервите и болка или изтръпване на ръцете или краката. Някои от тези нежелани реакции дори са документирани само след 100–300 mg B6 на ден.
 
Поради тези причини допустимата горна граница на витамин В6 е 100 mg на ден за възрастни.
 
Количеството B6, използвано за управление на определени здравословни състояния, рядко надвишава това количество. Ако се интересувате от прием на повече от допустимата горна граница, консултирайте се с вашия лекар.
 
 
Източник: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b6-benefits
 
 
 

Витамин B6 в iHealth:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *