A B C D на здравословното хранене

Здравословно хранене

Здравословно хранене. Тема, по която са изписани безчет редове. Тема, на която са посветени безброй статии и изследвания. Тема, релевантна за всеки един човек в днешно време.

Безспорно мненията относно храненето покриват целия спектър – от пълно отричане на конкретни храни и хранителни вещества (или храната като цяло) до абсолютна незаинтересованост относно избора какво влагаш в тялото си (или безразборно хранене).

Въпреки различните гледни точки, що се отнася до здравето, бихме могли да изведем няколко основни принципа на здравословното хранене:

 

  1. Поемане на достатъчно течности.

По възможност вода! За предпочитане пред сок, кафе и др.

 

  1. Избягване на храни и напитки, съдържащи консерванти.

В състава на преработените храни има най-различни съставки, които ако не откровено да вредят, то поне не помагат на организма да функционира по най-добрия възможен начин. Огромна част от т.нар. E-та са доказани канцерогени, други от тях могат да предизвикат алергични реакции, хиперактивност, проблеми с храносмилателната система и т.н. Хидрогенираните мазнини, както и тези с високо съдържание на захар и захарни заместители също вредят на организма. Най-добрият избор са пресни храни, които са в сезон – това предполага по-добро съдържание на полезни за тялото вещества.

 

  1. Разнообразно и балансирано хранене.

Основната цел на храненето е да доставя на организма веществата, които са му нужни, за да функционира оптимално. Свойството на храната да доставя удоволствие не трябва да измества този фокус. Нужен е баланс. За да бъде в най-добрата възможна форма, човек има нужда от макронутриенти (мазнини, въглехидрати и протеини) и микроелементи (витамини и минерали). Храната, която се избира трябва да съдържа всички тези елементи, изграждащи човешкото тяло. Липсата им може да доведе до здравословни проблеми. Например недостиг на магнезий може да причини мускулни схващания, недостатъчен прием на фибри може да доведе до проблемно храносмилане, липсата на витамин Б12 може да причини побеляване на косата и т.н.

 

  1. Прием на подходящи хранителни добавки.

Както предполага името, хранителните добавки допълват един здравословен режим на хранене. В един идеален случай поемането на достатъчно и разнообразни храни би осигурило нужните витамини и минерали. В действителност обаче, често се получават липси или пък е нужно подсилване на организма, което налага приемането им под формата на добавки.

 

 

Източник: https://www.healthline.com/nutrition/healthy-eating-for-beginners

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *