Как да изберем витамини и хранителни добавки?

Витамини, хранителни добавки

Храната е най-добрият начин да получите всички хранителни вещества, от които се нуждаете. Но ако мислите, че вашата диета може да не ви е достатъчна да си ги набавите, витамини и добавки могат да помогнат.

При съмнения дали имате достатъчно витамини и минерали в организма, лекар или диетолог може да ви помогне да разберете. В някои случаи те могат да ви назначат кръвен тест, за да проверят стойностите на витамин D например. Но може би ще им бъде достатъчно да разберат за типичните ви хранителни навици.

 

Стъпка 1: Разберете от какво имате нужда

Вашите хранителни нужди зависят от:

  • Възраст
  • Видовете храни, които консумирате
  • Настоящо медицинско състояние
  • Към какви медицински проблеми сте предразположени

Например, ако сте изложени на риск от остеопороза, вашият лекар може да препоръча калций и витамин D. Или, ако сте жена, която може да забременее, важно е да приемате фолиева киселина, която помага за предотвратяване на някои видове вродени дефекти. Ако се стремите към по-добро здраве на сърцето, вашият план може да включва омега-3.

 

Стъпка 2: Пазарувайте разумно

Използвайте тези съвети, за да ви помогнат разумно да избирате добавките си.

Подгответе домашното си: Погледнете как действа всяка добавка, както и рисковете и ползите от нея. Много хора просто вземат неща от рафта, защото са чували за него по телевизията или, защото хората говорят за това. Ако имате съмнения, попитайте вашия лекар. Или, ако нещо звучи твърде добре, за да е истина …

Уверете се, че получавате отговорите за тези 4 въпроса:

  • Какви са ползите?
  • Има ли някакви рискове?
  • Колко да вземам?
  • Колко време трябва да приемам?

При нужда, може да се свържете с производителя. Те могат да откликнат на всеки от въпросите по-горе.

 

Стъпка 3: Говорете с личния си лекар

Кажете на вашия лекар какво приемате. Той ще провери:

Възможни нежелани реакции: Някои добавки могат да повлияят други лекарства, които приемате. Например, ако вземете разредител на кръвта, не трябва да приемате прекалено много витамин К, което причинява съсирване на кръвта. Ако ви предстои операция, може да се наложи да спрете приема на Омега-3 поради риска от кървене. Вашият лекар може да ви помогне да намерите правилния баланс.

Как се вписва в диетата ви: Някои витамини трябва да се приемат с храна, други – без. Например, не трябва да приемате желязо с мляко, защото желязото и калция се конкурират в усвояването.

Какво количество е нужно: Вашият дневен препоръчан прием (DRI) за много витамини и минерали зависи отчасти от възрастта и пола ви. Може да се промени, ако сте бременна, кърмите, имате влошено здравословно състояние или сте с ниско съдържание на определено хранително вещество.

Вашите очаквания: Дори и да приемате добавки, все пак трябва да се храните здравословно и да поддържате обичайните си медицински грижи. Също така е добра идея да следите това, което приемате и какви са резултатите или страничните ефекти.

За да сте сигурни в качеството на витамините и хранителните добавки, които приемате, разгледайте продуктите в нашия онлайн магазин ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *