Как да засилим имунната си система

имунна система

Полезни начини за укрепване на имунната система и борба с болестите

Как можете да подобрите имунната си система? Като цяло имунната ви система върши забележителна работа като ви защитава от болестотворни микроорганизми. Но понякога се проваля: микроб нахлува успешно и ви прави болен. Възможно ли е да се намесите в този процес и да засилите имунната си система? Ами ако подобрите диетата си? Ако приемате определени витамини или билки? Или ако направите други промени в начина на живот с надеждата да създадете идеален имунен отговор?

 

Какво можете да направите, за да засилите имунната си система?

Идеята за повишаване на имунитета е примамлива, но възможността да го направите се оказва трудно осъществима поради няколко причини. Имунната система е точно това – система, а не единична част. За да функционира добре, се изисква баланс и хармония. Все още има много неща, които изследователите не знаят за тънкостите и взаимосвързаността на имунния отговор. Засега няма окончателно научно доказателство за преки връзки между начина на живот и засилената имунна функция.

Но това не означава, че въздействието на начина на живот върху имунната система не е интригуващо и не трябва да се изучава. Изследователите продължават да изследват влиянието на диетата, физическите упражнения, възрастта, психологическия стрес и други фактори върху имунния отговор, както при животни, така и при хора. Междувременно общите стратегии за здравословен начин на живот са добър начин да започнете да подпомагате имунната си система.

 

Здравословни начини да укрепите имунната си система

Вашата първа линия на защита е да изберете здравословен начин на живот. Следването на общи насоки за добро здраве е единствената най-добра стъпка, която можете да направите за естествено поддържане на имунната си система силна и здрава. Всяка част от тялото ви, включително имунната система, функционира по-добре, когато е защитена от посегателства върху околната среда и подкрепена от стратегии за здравословен начин на живот, като следните:
 
– Не пушете.
– Поддържайте диета с високо съдържание на плодове и зеленчуци.
– Правете упражнения редовно.
– Поддържайте здравословно тегло.
– Ако пиете алкохол, пийте умерено.
– Имате нужда от адекватен сън.
– Приемете правилата за избягване на инфекция като често миете ръцете си и готвите храната си старателно.
– Опитайте се да сведете до минимум стреса.

 

Повишаване на имунитета по здравословен начин

Много продукти на рафтовете на магазините твърдят, че повишават или поддържат имунитета. Но концепцията за повишаване на имунитета всъщност няма много смисъл в научно отношение. Всъщност увеличаването на броя на клетките в тялото ви – имунни клетки или други – не е непременно добро нещо. Например спортисти, които се занимават с „кръвен допинг“ – изпомпване на кръв в техните системи, за да се увеличи броят на кръвните клетки и да се подобри тяхната ефективност – рискуват инсулти.
 
Опитът за подсилване на клетките на имунната ви система е особено сложен, защото има толкова много различни видове клетки в имунната система, които реагират на толкова много различни микроби по толкова много начини. Кои клетки трябва да увеличите и какъв брой? Засега учените не знаят отговора. Известно е, че тялото непрекъснато генерира имунни клетки. Със сигурност, той произвежда много повече лимфоцити, отколкото може да използва. Допълнителните клетки се отстраняват чрез естествен процес на клетъчна смърт, наречен апоптоза – някои преди да видят някакво действие, други след като битката е спечелена. Никой не знае колко клетки или при каква най-добра комбинация от клетки имунната система трябва да функционира на оптималното си ниво.
 
 

Имунната система и възрастта

С напредване на възрастта способността ни за имунен отговор намалява, което от своя страна допринася за повече инфекции и по-честосрещани случаи на рак. С увеличаването на продължителността на живота в развитите страни, нараства и честотата на свързаните с възрастта медицински състояния.
 
Докато някои хора остаряват здравословно, заключението на много проучвания е, че в сравнение с по-младите хора, възрастните са по-склонни да се заразят с инфекциозни заболявания и има по-голяма вероятност те да бъдат смъртоносни. Респираторни инфекции, грип, вирусът COVID-19 и особено пневмония са водеща причина за смърт при хора над 65 години по света. Никой не знае със сигурност защо това се случва, но някои учени наблюдават, че този повишен риск корелира с намаляване на Т-клетките, вероятно от атрофирането на тимуса с възрастта и произвеждането на по-малко Т-клетки за борба с инфекцията. Дали това намаляване на функцията на тимуса обяснява спада на Т клетките или дали други промени играят роля не е напълно разбрано. Други се интересуват дали костният мозък става по-малко ефективен при производството на стволови клетки, които пораждат клетките на имунната система.
 
Намаляването на имунния отговор към инфекции е доказано от реакцията на възрастните хора към ваксините. Например, проучвания на противогрипни ваксини показват, че за хора над 65 години ваксината е по-малко ефективна в сравнение със здрави деца (над 2 години). Но въпреки намаляването на ефективността, ваксинациите срещу грип и пневмония значително понижават процента на болести и смърт при възрастни хора в сравнение с липсата на ваксинация.
 
Изглежда съществува връзка между храненето и имунитета при възрастни хора. Форма на недохранване, която е изненадващо често срещана дори в заможните страни, е известна като „недохранване с микроелементи“. Микроелементното недохранване, при което човек има недостиг на някои основни витамини и микроелементи, които се получават от или се допълват с диета, може да се случи при възрастни хора. Възрастните хора са склонни да ядат по-малко и често имат по-малко разнообразие в диетите си. Важен въпрос е дали хранителните добавки могат да помогнат на възрастните хора да поддържат по-здрава имунна система. Те трябва да обсъдят този въпрос със своя лекар.
 
 

Диета и имунна система

Както всяка бойна сила, армията на имунната система марширува на стомах. Здравите воини на имунната система се нуждаят от добро, редовно подхранване. Учените отдавна признават, че хората, които живеят в бедност и са недохранени, са по-уязвими от инфекциозни заболявания. Дали увеличената честота на заболяването е причинена от ефекта на недохранването върху имунната система обаче не е сигурно. Все още има сравнително малко проучвания за ефектите на храненето върху имунната система на хората.
 
Има някои доказателства, че различни дефицити на микроелементи – например, дефицит на цинк, селен, желязо, мед, фолиева киселина и витамини А, В6, С и Е – променят имунните отговори при животни, измерени в епруветката. Влиянието на тези промени в имунната система върху здравето на животните обаче е по-малко ясно и ефектът от подобни недостатъци върху имунния отговор на човека все още не е оценен.
 
И така, какво можете да направите? Ако подозирате, че диетата ви не ви осигурява всички ваши нужди от микроелементи – може би например не харесвате зеленчуци – приемането на мултивитамини и минерали като хранителна добавка може да донесе други ползи за здравето освен евентуално благоприятно въздействие върху имунната система. 
 
 

Подобряване на имунитета с билки и хранителни добавки?

Има много хапчета и препарати, които твърдят, че поддържат имунитета или засилват здравето на имунната ви система. Въпреки че е установено, че някои добавки променят някои компоненти на имунната функция, засега няма пълни доказателства, че те действително подсилват имунитета до степен, в която сте по-добре защитени срещу инфекция и болести. Доказването дали билка – или някакво вещество – може да повиши имунитета, все още е много сложен въпрос. Учените не знаят например дали билка, която изглежда повишава нивата на антитела в кръвта, всъщност прави нещо полезно за цялостния имунитет.
 
 

Стрес и имунна функция

Съвременната медицина оценява тясно свързаната връзка между ума и тялото. Голямото разнообразие от заболявания, включително разстройство на стомаха, копривна треска и дори сърдечни заболявания, са свързани с последиците от емоционалния стрес. Въпреки предизвикателствата, учените активно изучават връзката между стреса и имунната функция.
 
От една страна стресът е труден за определяне. Това, което може да изглежда стресова ситуация за един човек, не е за друг. Когато хората са изложени на ситуации, които считат за стресиращи, за тях е трудно да измерят колко стрес изпитват и за учения е трудно да разбере дали субективното впечатление на човека за размера на стреса е точно. Ученият може да измерва само неща, които могат да отразяват стреса, като например броя пъти, когато сърцето бие всяка минута, но такива измервателни единици могат да отразяват и други фактори.
 
Повечето учени, изучаващи връзката на стреса и имунната функция обаче не изследват внезапен, краткотраен стрес; по-скоро те се опитват да изучават по-постоянни и чести стресори, известни като хроничен стрес, като този, причинен от връзки със семейството, приятелите и колегите или постоянни предизвикателства в работата.
 
Но е трудно да се изпълни онова, което учените наричат ​​„контролирани експерименти“ на хора. В контролиран експеримент ученият може да промени само един-единствен фактор, например количеството на определен химикал, и след това да измери ефекта от тази промяна върху някакъв друг измерим фактор като например количеството антитела, произведени от определен тип клетка на имунната система, когато е изложена на химичното вещество. В животно и особено при човек такъв контрол просто не е възможен, тъй като в същия момент, докато се правят измерванията, се случват толкова много други неща с животното или човека.
 
Въпреки тези неизбежни трудности при измерването на връзката на стреса към имунитета, учените постепенно постигат напредък.
 
 

Студеното отслабва ли имунната система?

Почти всяка майка го е казала: „Облечете яке или ще се простудите!“ Права ли е? Вероятно не, излагането на умерени студени температури не увеличава чувствителността ви към инфекция. Има две причини, поради които зимата е „сезонът на настинка и грип.“ През зимата хората прекарват повече време на закрито, в по-близък контакт с други хора, които могат да предадат микроби. Също така грипният вирус остава по-дълго във въздуха, когато въздухът е студен и по-малко влажен.
 
Но изследователите продължават да се интересуват от този въпрос в различни популации. Някои експерименти с мишки предполагат, че излагането на студ може да намали способността за справяне с инфекцията. Но какво да кажем за хората? Учените са правили опити с хора, потопени в студена вода и са карали други да седят голи при температура на замръзване. Те са изучавали хора, които са живели в Антарктида и тези в експедиции в канадските Скалисти планини. Резултатите са смесени. Например, изследователите документират увеличаване на инфекциите на горните дихателни пътища при състезатели скиори, които тренират енергично в студа, но дали тези инфекции се дължат на студа или други фактори – като интензивното упражнение или сухотата на въздуха – не се знае.
 
Група канадски изследователи, които са прегледали стотици медицински изследвания по темата и са направили някои свои собствени изследвания, заключават, че няма нужда да се притеснявате от умерено излагане на студено – това няма вредно влияние върху имунната система на човека. Трябва ли да се обличате, когато навън е студено? Отговорът е „да“, ако ви е неприятно или ако ще бъдете на открито за продължителен период, при който такива проблеми като измръзване и хипотермия са риск. Но не се притеснявайте за имунитета.
 
 

Упражненията: добри или лоши за имунитета?

Редовните упражнения са един от стълбовете на здравословния начин на живот. Подобрява здравето на сърдечно-съдовата система, понижава кръвното налягане, помага за контролиране на телесното тегло и предпазва от различни заболявания. Но помага ли да засилите имунната си система по естествен начин и да я поддържате здрава? Точно като здравословната диета, упражненията могат да допринесат за общото добро здраве и следователно за здравословна имунна система. Той може да допринесе още по-пряко като насърчава добрата циркулация, което позволява на клетките и веществата на имунната система да се движат свободно през тялото и да вършат работата си ефективно.
 
 
Източник: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system
 
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *