Какво представлява имунната система?

immune cells

Какво представлява имунната система?

Имунната система се състои от специални органи, клетки и химически вещества, които се борят с инфекциите. Основните части на имунната система са: белите кръвни клетки, антителата, системата на комплемента, лимфната система, далака, тимуса и костния мозък.
 
 

Имунната система и микробните инфекции

Имунната система поддържа запис на всеки микроб, който някога е побеждавала, в белите кръвни клетки (В- и Т-лимфоцити), известни като клетки на паметта. Това означава, че тя може бързо да разпознае и унищожи микроба, ако той отново влезе в тялото, преди да се размножи и да ви накара да се почувствате зле.

Някои инфекции (като грип и обикновена настинка) трябва да се преборват многократно, защото много различни вируси или щамове от един и същи вид вируси причиняват тези заболявания. Хващането на настинка или грип от един вирус не ви дава имунитет срещу останалите.

 
 

Части на имунната система

Основните части на имунната система са:
бели кръвни телца
антитела
комплемент
лимфна система
далак
костен мозък
тимус
 
 

Бели кръвни телца

Белите кръвни клетки са ключовите играчи в имунната система. Произвеждат се във костния мозък и са част от лимфната система.
Белите кръвни клетки се движат през кръвта и тъканите по цялото тяло, търсейки чужди нашественици (микроби) като бактерии, вируси, паразити и гъбички. Когато ги открият, те започват имунна атака.

Белите кръвни клетки включват лимфоцити (като В-клетки, Т-клетки и естествени клетки-убийци) и много други видове имунни клетки.

 

Антитела

Антителата помагат на организма да се бори с микробите или токсините (отровите), които произвеждат. Те правят това чрез разпознаване на вещества, наречени антигени на повърхността на микроба, или в химикалите, които произвеждат и маркират микроба или токсина като чужди. След това антителата маркират тези антигени за унищожаване. В тази атака участват много клетки, протеини и химически вещества.

 

Система на комплемента

Системата на комплемента е изградена от протеини, чиито действия допълват работата, извършена от антителата.

 

Лимфна система

Лимфната система е мрежа от деликатни тръби по цялото тяло. Основните роли на лимфната система са:

управление нивата на течностите в тялото
реагиране на бактерии
справяне с раковите клетки
справяне с клетъчни продукти, които в противен случай биха довели до заболяване или разстройства
абсорбиране на част от мазнините в нашата диета от червата

Лимфната система е съставена от:
лимфни възли (наричани още лимфни жлези) – които улавят микробите
лимфни съдове – тръби, които носят лимфа, безцветната течност, която „къпе“ тъканите на тялото ви и съдържа бели кръвни клетки, борещи се с инфекциите
бели кръвни клетки (лимфоцити)

 

Далак

Далакът е орган, филтриращ кръвта, който премахва микробите и унищожава стари или повредени червени кръвни клетки. Освен това създава компонентите на имунната система за борба с болестите (включително антитела и лимфоцити).

 

Костен мозък

Костен мозък е мека тъкан, намираща се в костите. Той произвежда червените кръвни клетки, от които телата ни имат нужда да пренасят кислород, белите кръвни клетки, които използваме за борба с инфекцията, и тромбоцитите, от които се нуждаем, за да помогнем за съсирването на кръвта.

 

Тимус

Тимусът филтрира и следи съдържанието на кръвта. Той произвежда белите кръвни клетки, наречени Т-лимфоцити.

 

 

Други защити на тялото срещу микроби

Освен имунната система, тялото има няколко други начина да се защити от микроби, включително:

кожа – водоустойчива бариера, която секретира масло със свойства, убиващи бактериите
бели дробове – слузта в белите дробове (храчките) улавя чужди частици, а дребните косми (реснички) придвижват слузта нагоре, така че да може да бъде изкашляна
храносмилателен тракт – лигавицата съдържа антитела, а киселината в стомаха може да убие повечето микроби
други защитни средства – телесни течности като маслото по кожата, слюнката и сълзите съдържат антибактериални ензими, които помагат за намаляване на риска от инфекция. Постоянното прочистване на пикочните пътища и червата също помага.

 

Треската (високата температура) е също отговор на имунната система

Повишаване на телесната температура или треска може да се случи при някои инфекции. Това всъщност е реакция на имунната система. Повишаването на температурата може да убие някои микроби. Треската също задейства процеса на възстановяване на тялото.

 

Срещани смущения в имунната система

Някои хора имат свръхактивна или недостатъчна имунна система.
 
Свръхактивността на имунната система може да приеме много форми, включително:
алергични заболявания – при които имунната система дава прекалено силен отговор на алергени. Алергичните заболявания са много чести. Те включват алергии към храни, лекарства или жилещи насекоми, анафилаксия (животозастрашаваща алергия), сенна хрема (алергичен ринит), синусова болест, астма, копривна треска (уртикария), дерматит и екзема
автоимунни заболявания – при които имунната система създава отговор срещу нормалните компоненти на тялото. Автоимунните заболявания варират от често срещани до редки. Те включват множествена склероза, автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, диабет тип 1, системен лупус еритематозус, ревматоиден артрит и системен васкулит.
 
Неактивността на имунната система, наричана още имунодефицит, може:
да се наследи – примери за тези състояния включват първични имунодефицитни заболявания като обща променлива имунодефицитност (CVID), х-свързан тежък комбиниран имунодефицит (SCID) и недостатъци на комплемента
възникват в резултат на медицинско лечение – това може да се случи поради лекарства като кортикостероиди или химиотерапия
да бъдат причинени от друго заболяване – като ХИВ / СПИН или някои видове рак.
Неактивната имунна система не функционира правилно и прави хората уязвими към инфекции. Тя може да бъде животозастрашаваща в тежки случаи.

Хората, които са прекарали трансплантация на органи, се нуждаят от имуносупресивно лечение, за да не позволят на организма да атакува трансплантирания орган.

 

Терапия с имуноглобулини

Имуноглобулините (обикновено известни като антитела) се използват за лечение на хора, които не могат да създадат достатъчно от собствените си или чиито антитела не работят правилно. Това лечение е известно като имуноглобулинова терапия.

 

Имунизация

Имунизацията работи като копира естествения имунен отговор на организма. В тялото се инжектира ваксина (малко количество от специално третиран вирус, бактерия или токсин). Така тялото произвежда антитела срещу него.

Ако ваксинирано лице е изложено на действителния вирус, бактерия или токсин, то няма да се разболее, защото тялото ще го разпознае и ще знае как да го атакува успешно. 

 

 

Източник: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/immune-system

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *