Билката Котешки нокът: 4 ползи, подкрепени от науката

Котешки нокът

Независимо дали искате да засилите дейността на мозъка си или да се предпазите от болести, ще останете изненадани от ползите от билката котешки нокът.

Котешки нокът е увивно растение, известно още като Griffe du Chat, Liane du Pérou, животворна лоза на Перу, Samento, Uña de Gato, Uncaria guianensis, Uncaria tomentosa.

Тази билка с много имена е с перуански и амазонски произход. Както някога, така и днес тя продължава да расте в тропическите гори на Амазонка и тропическите райони както в Централна, така и в Южна Америка.

Използва се за третиране на широк спектър проблеми – от алергии до възпаления и рак. Синергичната му способност да засили имунната система, да намали възпалението и детоксикира тялото се равнява на подобрена когнитивна функция. 

Скорошни проучвания показват, че историческите медицински твърдения на котешкия нокът не са шега.

–  В проучване от 2015 г. изследователите установяват, че котешки нокът подобрява качеството на живот. Това става чрез увеличаване на енергията при пациенти с напреднали тумори.
–  Съединенията от вещества в котешкия нокът са толкова ефективни за селективно убиване на злокачествени ракови клетки, че проучване от 2016 г. заключва, че си струва допълнително научно изследване на всяко съединение, за да се види тяхното въздействие върху различни видове рак.
–  Антивирусните свойства на котешки нокът са доказано ефективни. Проучване от 2014 г. установява, че има защитни ефекти срещу вируса на херпес симплекс тип 1. Следващо проучване от 2018 г. потвърждава същите резултати за херпес симплекс вирус тип 2.

Сега ще научите повече за тази чудесна билка, как да я използвате и къде можете да я получите. Нека разгледаме каква част от древните сведения са подкрепени от съвременната наука.

 

Интересната история на котешки нокът

 

Историята на котешкия нокът достига далеч назад до цивилизацията на инките.

Смятан за панацея от много култури, котешкият нокът е използван за общо засилване на имунната система, патогенни (вирусни, бактериални, гъбични) инфекции, възпаления и чак до рак.

Изследванията показват, че котешкият нокът подобрява здравето, тъй като е антиоксидантно, антивирусно, антимутагенно и противовъзпалително съединение.

Благодарение на изследванията, обосноваващи лечебните свойства на тази билка, тя вече се използва като ефективно лечение или терапия за алергии, болест на Алцхаймер, артрит, астма, рак, синдром на хронична умора, диабет, дивертикулит, хемороиди, синдром на пропускливо черво, пептични язви, колит, гастрит, паразити, язви, вирусни инфекции и много други състояния. Въпреки тези твърдения, за повече яснота, всичко това трябва да бъде обсъдено с вашия лекар.

Докато всяка част може да се използва (листа, корени и кора), най-често именно кората на растението се използва в добавки, поради високата концентрация на фитонутриенти. Всички части се използват също за приготвяне на пасти, водоразтворими екстракти, тинктури, капсули / таблетки и чай.

 

4 невероятни ползи за здравето от котешки нокът

 

Сега, след като сте преминали през тези научни заключения, може да проследите вълнуващите ползи за здравето от билката.

 

Подобрява мозъчната функция


Едно от първите употреби на котешки нокът е свързана с неврологичните ползи. Хората в древността забелязват, че помага при болки, проблеми с координацията и когнитивна функция. Тоест, помага ви да мислите добре и да се съсредоточите.

Когнитивните ползи от котешкия нокът са синергичен ефект от няколко от неговите ползи за здравето. Помислете какви са причините за това, че мозъкът ви не функционира в оптималния си капацитет. Това са стрес, умора, токсини, влошаване, свързано с възрастта, възпаление, нараняване и др.

Котешкият нокът е невропротектор (нещо, което лекува и предпазва невроните от увреждане), тъй като възстановява ДНК. Екстремният стрес или хроничният стрес могат да причинят увреждане на ДНК.

Освен това, при проучвания върху животни е установено, че котешкият нокът помага при амнезия и предпазва от увреждане на паметта, свързано с инсулт.


Подсилва имунната система


Алкалоидите в котешкия нокът повишават имунната функция, като увеличават скоростта, с която се създават белите кръвни клетки (WBC) и тяхната активност. WBC са основен компонент на имунната система. Те откриват и поглъщат патогени – вируси, бактерии, гъбички и чужди тела, които ни разболяват. Този процес е известен като фагоцитоза.

Възпалението е основният виновник за почти всяко известно заболяване. Едно от най-древните приложения за котешки нокът е намаляването на възпалението и това помага на цялостната имунна система. В котешкия нокът има няколко фитохимикали, които се борят с възпалението.

Котешкият нокът възстановява увреждането на ДНК, оставено от тези патогени и болестни състояния.

 

Понижава кръвното налягане

 

Котешкият нокът се използва в традиционната китайска медицина (ТКМ) повече от 2000 години за лечение на много здравословни проблеми. Това са същите здравословни проблеми, за които западната медицина едва сега започва да използва билката. В TКМ билката се нарича Gou Teng.

Изследванията показват, че добавката на котешки нокът може да бъде ефективно лечение не само за високо кръвно налягане, но и за предотвратяване на инфаркти при инсулти. Това се дължи на алкалоидите ринхофилин, uncaria rhynchophylla и хирустин.

Ринхофилинът е сърдечно-съдова електростанция, която понижава кръвното налягане и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Това се случва чрез предотвратяване образуването на плака преди дори да се превърне в съсирек.

Uncaria rhynchophylla също понижава кръвното налягане и облекчава неврологичните симптоми. Помага при когнитивната функция, намаляването на болката и реакцията на организма към промените в кръвното налягане.

Хирустинът поддържа кръвното ви налягане под контрол. Това е блокер на калциевите канали, който задържа калция в костите, вместо да се отлага в артериите.

Когато калцият се отлага в артериите вместо костите, получавате слаби кости и сковани артерии, които сърцето трябва да изпомпва по-силно, за да проникне кръв. В дългосрочен план това означава остеопороза и сърдечни заболявания.

 

Облекчава артрита

 

The Journal Of Rheumatology установява, че алкалоидите в котешки нокът осигуряват облекчение при пациенти с ревматоиден артрит (РA) с малко до никакви странични ефекти. В момента текат клинични тестове за ползите на билката срещу лупус.

Алкалоидните съединения в котешкия нокът, наречени Uncaria tomentosa и Uncaria guianensis, имат както антиоксидантни, така и противовъзпалителни ефекти. Те правят билката ефективен модулатор както на остеоартрит, така и на РА.

Противовъзпалителните свойства на екстракта от котешки нокът са толкова изразени, че се предполага, че той също помага при множествена склероза, но все още не са извършени преки изследвания.

 

Източник: https://perfectketo.com/cats-claw/

 

Къде да намерите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *