SAMe (С-аденозил-Л-метионин) – ползи за здравето

Ако страдате от артрит или депресия, може би вече знаете как това може да повлияе на други аспекти от здравето ви, допринасяйки за проблеми като наддаване на тегло, трудно заспиване и хронична болка.

Едно средство, използвано за облекчаване на депресията, артрита и други състояния, е добавката САМ-е, известна още като адеметионин или S-аденозилметионин. САМ-е е синтетичната форма на съединение, което се произвежда естествено в организма от метионин (основна аминокиселина) и аденозин трифосфат (съединение, произвеждащо енергия).

САМ-е не се среща естествено в храната. Обикновено организмът създава сам това, от което се нуждае за добро здраве. Въпреки това се смята, че някои болестни състояния и ниски нива на метионин, фолат или витамин В12 допринасят за ниските нива на САМ-е.

Смята се, че САМ-е може да помогне за подпомагане производството на химикали, за които е известно, че играят ключова роля в различни процеси в организма, като регулиране на настроението, имунната функция и болката.

 

САМ-е обикновено се използва за следните здравословни проблеми:


     безпокойство
     депресия
     фибромиалгия
     остеоартрит
     болки
     Предменструален синдром

Също така се смята, че САМ-е подобрява умствената работа, подобрява здравето на черния дроб, забавя процеса на стареене и помага на хората да се откажат от тютюнопушенето.

 

Ползи за здравето:

Един поглед върху някои от изследванията за възможните ползи от SAMe.


Остеоартрит


SAMe демонстрира обещаващи резултати при лечението на остеоартрит на коляното или тазобедрената става. Твърди се, че облекчава болката и има противовъзпалителни свойства, а някои изследвания предполагат, че може да подпомогне възстановяването на хрущялите.

В доклад, публикуван в Cochrane Database of Systematic Reviews през 2009 г., изследователите анализират четири публикувани по-рано клинични проучвания (с общо 656 участници) и откриват, че използването на SAMe може да помогне за намаляване на болката и подобряване на функцията при хора с остеоартрит. Тъй като прегледаните проучвания са с ограничено качество, все пак авторите на прегледа считат тези резултати за неубедителни и има нужда от по-задълбочен анализ на резултатите.

 

Депресия


В изследователски преглед, публикуван в Cochrane Database of Systematic Review през 2016 г., учените анализират осем публикувани по-рано клинични проучвания, сравнявайки SAMe с антидепресантите имипрамин, дезипрамин или есциталопрам, или плацебо.

SAMe е по-добър от плацебо, когато се използва със селективни антидепресанти – инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRI), но доказателствата се считат с недостатъчно качество. В сравнение с имипрамин, по-малко участници са имали неблагоприятни ефекти, когато са били лекувани с инжекционна форма на SAMe. SAMe не се различава от плацебо или антидепресанти като имипрамин или есциталопрам, когато се използва самостоятелно.

В заключението си авторите на прегледа посочват, че използването на SAMe при депресия трябва да бъде проучено допълнително в по-големи и по-добре планирани изпитвания, „предвид липсата на висококачествени доказателства и невъзможността да се направят категорични заключения въз основа на тези доказателства“.

 

Фибромиалгия


В изследователски преглед, публикуван в списанието за допълваща и алтернативна медицина през 2010 г., учените разглеждат 70 публикувани по-рано клинични тестове, оценяващи използването на различни видове допълнителни терапии при синдром на хронична умора и фибромиалгия. Наред с магнезия, L-карнитина, акупунктурата и няколко вида медитационни практики, авторите на прегледа определят SAMe сред терапиите с най-голям потенциал за допълнителни изследвания за тяхната ефективност срещу тези състояния.

 

Чернодробни заболявания


SAMe може да подобри чернодробната функция при хора с хронично чернодробно заболяване, предполага изследователски преглед, публикуван в списание PLoS One през 2015 г. Въпреки това, при оценката на 12-те публикувани по-рано клинични проучвания, включени в прегледа, авторите също откриват, че SAMe може да има определена полза при лечение на някои заболявания на черния дроб като вирусен хепатит и холестаза.

 

Дозировка

Добавките САМ-е се продават под формата на капсули, таблетки и прах. Конкретно не е определена дневно доза, но е добре да се следват препоръките на опаковката. Въпреки това, дозите, които се препоръчват за следните състояния са:

     Депресия: 800 mg до 1600 mg на ден
     Остеоартрит: 200 mg до 400 mg три пъти на ден

 

Източник: https://www.verywellhealth.com/same-what-should-i-know-about-it-90004

 

Може да поръчате икономична голяма разфасовка SAMe от ТУК

 

SAMe

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *