Световният проблем с качеството на храната и решението му в минералите и микроелементите

Подобряаване на имунитета

Не е тайна, че през последните десетилетия почвените минерали са изчерпани и поради това качеството на храните ни е намаляло. Виждаме рекордно количество пластмасово замърсяване, излагане на химикали и по-ниски нива на хранителни вещества. Става трудно да се намери качествена храна и е спорно дали е възможно дори да се получат достатъчно хранителни вещества само от храната.

 

Липсващото звено?

Докато преди време е било достатъчно да се избегнат всички преработени храни, изкуствени оцветители, аромати, рафинирана захар, изкуствени хормони, пестициди и хербициди, това може да не е достатъчно, за да задоволи нуждите от хранителни вещества днес. Дори в диета, съдържаща пресни продукти, органични белтъци и полезни мазнини, може да липсват ключови минерали, поради липса на качество на почвата. Нашата храна просто не е това, което беше преди.

 

Защо в храната има липса на минерали?

През последните 100 години в земеделието, еднократното отглеждане и използването на химически пестициди и изкуствени торове в търговско, мащабно селско стопанство изчерпва почвата от минерали до опасно ниски нива. Вече не ловуваме и не събираме нашите храни от девствени и здрави почви, тъй като земеделските производители не поставят същия здрав и реминерализиращ компост обратно в почвата.

В миналото фермерите е трябвало да попълват внимателно нивата на хранителните вещества в своите полета и пасища с компост, да редуват културите и да отделят време за почивка на почвата, за да поддържат плодородието на почвата.

Сега те заобикалят този процес на попълване чрез използването на химически торове (които позволяват на културите да продължат да растат), но разрушават почвата от естествено срещащи се минерали и микроорганизми за балансиране на рН нивата.

 

Изчерпването на минералите се увеличава с всяка изминала година

Изчерпването на минералните почви е нарастващ проблем през последните няколко десетилетия:

„Съществува дълбока загриженост относно продължаващото значително намаляване на стойностите на минералите в почвите във фермите и ареала по целия свят.“ – Заключение от официалната среща на Върха за Земята от Рио през 1992 г., организирана от ООН.

Това заключение се основава на информация, показваща, че през последните 100 години минералните нива в селскостопанските почви рязко са спаднали средно с 72% в Европа, 76% в Азия и 85% в Северна Америка.

Тенденцията е мрачна:
Изчерпването на минералите на почвата е толкова застрашително в САЩ, че през 1997 г. трябва да ядете 26 ябълки, за да получите същото количество желязо от една ябълка през 1950 година.“ – Д-р. Август Дънинг

Днес ще трябва да ядете още повече ябълки, тъй като се появяват нови ГМО семена и се въвеждат по-интензивни химически пестициди, които допълнително разрушават почвата.

Това е глобален феномен и ситуацията не е много по-добра в Европа:
В Обединеното кралство изследователите от King College в Лондонския университет започват да проследяват съдържанието на хранителни вещества. Те откриват, че между 1940 и 1991 г. плодовете и зеленчуците са загубили средно между 20% -60% от тяхното минерално съдържание.Marin Hum, “Soil mineral depletion”, in Optimum nutrition, Vol. 19, No. 3, Autumn 2006.

 

Какво общо имат минералите със здравето?

Краткият отговор – ВСИЧКО.

Всеки жив организъм, включително бактерии, растения, животни и хора, се нуждае от минерали, за да функционира правилно. Хората се нуждаят от широк спектър от минерали в определени количества. Проблемът не е (все още), че минералите вече не са в почвата, а само в много по-малки количества от това, от което се нуждаем за благоприятното ни здравословно състояние.

Микроминерали:

Липсата на жизненоважни микроминерали и минерали могат да се отразят сериозно на здравословното ви състояние. Микроминералите работят синергично с други минерали, витамини, ензими и аминокиселини в голямо разнообразие от биохимични реакции.

Тъй като почвите бързо се изчерпват през последния век и дори още по-интензивно през последните 30 години, не е изненадващо, че болести от всякакъв вид се развиват бързо през същия период:

mineral deficiency and disease rates

Какво се случва, когато имате ниски нива на минерали?

Когато имате дефицит на един или повече минерали, тялото ви може да започне да проявява симптоми.

Например, тези, които имат недостиг на магнезий, могат да имат запек, тревожност, депресия и проблеми със съня. Цинкът е жизненоважен за имунната функция, така че дефицитът на цинк може да увеличи вероятността от заболяване или проблеми с кожата. Селенът е важен за нормалната функция на сърцето и за плодовитостта, особено при мъжете. Всъщност, изследванията показват връзка между тежкия недостиг на селен и синдрома на внезапна смърт (необясними сърдечни смъртни случаи на хора под 35-годишна възраст без видима болест на сърцето).

Дори минералите, необходими само в малки количества като мед, са жизненоважни, тъй като недостигът на мед може да доведе до нередовен пулс или дори до по-тежки сърдечни проблеми.

По същество тялото започва да се разпада в състояние на минерален дефицит, тъй като просто няма необходимите елементи, за да функционира правилно.

Д-р Линус Полинг (който печели Нобелова награда два пъти) след години изследвания прави заключението, че всяка болест е свързана с дефицит на минерали.

 

Как да получите достатъчно минерали?

В един идеален свят можем да извлечем всичките си минерали от храната. Но тъй като това вече не е възможно, добавките могат да помогнат.

Минералните добавки не са нищо ново, те са от дълго време. Въпреки това, не всички минерални добавки са еднакви. Може да си мислите, че обикновената мултивитаминна и минерална добавка отговаря на вашите минерални нужди, но дори и най-добрата добавка ще съдържа по-малко от 40 минерала и много малко микроелементи.

 

Разликата между органични и неорганични минерали:

Минералите, получени в естествено йонно състояние, са известни като органични минерали. Този вид минерали всъщност хелатират или естествено премахват неорганичните минерали от тялото, което е благоприятно, защото тези минерали не трябва да остават във вашия организъм твърде дълго или да станат токсични.

Биологичните минерали се срещат естествено в растенията, които трябва да извлекат 70-80 минерала от почвата и да ги предадат на растенията, които ядем или на растенията, които животните ядат (и тези минерали трябва да преминат от растение към животно към нас).

Също така, йонните минерали не могат да се съхраняват в тялото по-дълго от няколко часа, те са много подобни на водоразтворимите витамини; следователно те не могат да натрупат токсични нива в меките тъкани.

Неорганичните минерали, които се намират в мултивитаминни или минерални добавки, често идват от каменни или минерални находища. Тъй като тези вещества не са жива субстанция (като растения), минералите обикновено не са бионалични.

 

Най-добрите органични минерални добавки?

Хуминова киселина:

Хуминова киселина е естествено срещаща се „дълбокоземна” субстанция, която е страничен продукт от хумификацията, процес, който се осъществява в продължение на милиони години.

Хумификацията изисква определени уникални геоложки условия на натиск и температура, както и правилната комбинация от органични вещества, които с течение на времето компресират тази органична материя в ново и уникално полезно вещество, наречено Хуминова киселина.

Накратко, хуминова киселина е богата на минерали съставка, създадена от водорасли, съществувала преди милиони години.

Защо това е важно?

Хуминова киселина е изключително мощно вещество, което е съхранило органични минерали и микроелементи от древни живи органични плодове и зеленчуци, както и древни водорасли. Това е уникално вещество, което не може да бъде химически възпроизведено и работи бързо в организма, за да попълни нивата на хранителните вещества.

Как действа хуминова киселина?

На клетъчно ниво хуминовата киселина извършва основната си дейност извън клетката като предотвратява прикачването на вирусите и токсините, намалява възпалението, бори се с растежа на злокачествените клетки и спира много сериозни състояния като включва физиологични превключватели в организма, които регулират заболяването.

В стомаха тя помага при обработката на храни и атакува чужди нашественици и токсини. Хуминова киселина премахва токсините от червата преди да влязат в клетките, позволявайки на имунната система да функционира при максимална ефективност.

Какви са ползите от хуминова киселина?

Изследванията през последните няколко десетилетия са идентифицирали някои от потенциалните ползи от хуминовата киселина:

    Бори се с рака: (Yuan, Shenyuan; Fulvic Acid, 4 1988; in Application of Fulvic acid and its derivatives in the fields of agriculture and medicine; First Edition: June 1993)
    Унищожава тумори на щитовидната жлеза: (He, Shenyi, et al; Humic acid in Jiangxi Province, 1 (1982))
    Подобрява съня: (Bingwen Su, Jiangxi Humic Acid, 3 (1985))
    Бори се с вируси: (Klocking and Sprosig, 1972, 1975; Thiel et al., (1977))
    Спира очни заболявания: (свързани с вируси): (Guofan, Tang, Jiangxi Humic Acid, 3 (1984))

 

Фулвинова киселина:

Не бъркайте фолиевата киселина с фулвинова киселина.

Фулвинова киселина е друго „дълбокоземно“ вещество, което се извлича в специални региони на света, съдържащи тези богати органични минерали на около 70-80 метра под земята.

Подобно на хуминовата киселина, фулвиновата киселина се образува по време на процеса на хумифициране на водорасли, който протича във времето. Фулвинова киселина е първият набор от молекули, образувани, когато водораслите са били заровени в резултат на вулканична дейност преди милиони години, покривайки морските дъна и древните, богати на минерали водорасли.

С течение на времето водораслите и другите органични съставки се събират заедно с фулвинова киселина, за да образуват хуминова киселина (с правилното налягане и достатъчно време). Фулвинова киселина всъщност е прекурсор за получаване на хуминова киселина. Фулвиновата киселина е много по-малка молекула от хуминовата киселина и работи уникално в тялото.

Как действа фулвиновата киселина?

На клетъчно ниво фулвиновата киселина също извършва по-голямата част от действието си вътре в клетката, правейки клетъчните мембрани по-проницаеми и носещи хранителни вещества в клетките.

Едно от многото предимства е, че клетките получават по-голям обем и по-използваема форма на хранителни вещества. Фулвиновата киселина се свързва заедно с водата (в зависимост от чистотата и концентрацията на фулвинова киселина) и подпомага поддържането на естествения процес на детоксикация на организма.

Какви са ползите от фулвинова киселина?

Според следните проучвания, тя играе благоприятна роля при:

    Укрепване на имунната система: (Jingrong Chen et al, jiangxi humic acid, 2 (1984))
    Може да намали болката: (Yuan, Shenyuan; et al; Application of Fulvic acid and its derivatives in the fields of agriculture and medicine; First Edition: June 1993)
    Намалява увреждането на свободните радикали: Fitoterapia, Volume LXVI, No 4, 1995, pg. 328.).
    Може да спре инфекция при язва на дебелото черво: (Yuan, Shenyuan; Fulvic Acid, 4 1988; in Application of Fulvic acid and its derivatives in the fields of agriculture and medicine; First Edition: June 1993)

Източник: https://wellnessmama.com/61297/fulvic-humic-acid-benefits/

 

Къде да ги открием?

iHealth е първи вносител на Immune Boost 77 на българския пазар. Продуктът съдържа органични висококачествени фулвинова и хуминова киселини. Можете да се възползвате от допълнителна 10% отстъпка от продукта при използването на код IMMUNEBOOST при поръчка. Можете да откриете допълнителна информация на следния линк: Immune Boost 77

immune-boost

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *