Витамин B5 (пантотенова киселина): ползи и действие

Витамин В5 е водоразтворим витамин от витаминната група В. Той помага за производството на енергия, като разгражда мазнините и въглехидратите. Той също така насърчава здравата кожа, косата, очите и черния дроб.

Хората се нуждаят от В5, за да синтезират и метаболизират мазнини, протеини и коензим А.

В5 е един от по-малко известните витамини, вероятно защото неговият дефицит е рядък.

Витамин В5 е известен още като пантотенова киселина или пантотенат. Думата пантотеник идва от гръцкото „pantou“, което означава навсякъде. Почти всички храни съдържат малки количества пантотенова киселина.

 

Защо се нуждаем от витамин B5?

Витамин В5 има много важни функции. Те включват:

  • превръщането на храната в глюкоза
  • синтезиране на холестерол
  • образуване на хормони, свързани със секс и стрес
  • образуване на червени кръвни клетки

Както при всички витамини от група В, пантотеновата киселина помага на тялото да разгражда мазнините, въглехидратите и протеините, така че телата ни да могат да ги използват за енергия и възстановяване на тъканите, мускулите и органите.

 

Коензим А

Витамин В5 има роля в синтеза на коензим А.

Коензим А участва в синтеза на мастни киселини и е важен за превръщането на храните в мастни киселини и холестерол.

Коензим А е необходим и за създаването на сфингозин, подобна на мазнина молекула, която помага да се доставят химични съобщения в клетките на тялото.

Черният дроб се нуждае от коензим А, за да метаболизира безопасно някои лекарства и токсини.

 

Храносмилателна система

Витамин В5 спомага за поддържането на здрава храносмилателна система и подпомага тялото при използването на други витамини, особено витамин В2. Витамин В2 помага за справяне със стреса, но няма доказателства, че пантотеновата киселина намалява стреса.

 

Грижа за кожата

Някои проучвания показват, че витамин В5 действа като овлажнител на кожата и подобрява процеса на зарастване на кожни рани.

Едно от тези проучвания показва, че витамин В5 помага на акне по лицето и намалява броя на свързаните с акне дефекти по лицето, когато се приема като хранителна добавка. Изследователите отбелязват „значително средно намаляване на общия брой лезии“ след 12 седмици приемане на хранителна добавка В5. Авторите призовават за повече опити за потвърждаване на резултатите.

 

Холестерол и триглицериди

Някои проучвания предполагат, че приемът на витамин В5 може да помогне за понижаване на холестерола и нивата на триглицеридите или мазнините в кръвта. Този курс на управление трябва да се провежда само под лекарско наблюдение.

 

Ревматоиден артрит

Някои изследователи са откриват, че хората с ревматоиден артрит имат по-ниски нива на витамин В5. За потвърждаване на тези резултати обаче са необходими още доказателства.

 

Дефицит

Недостигът на витамин В5 е изключително рядък при хората, тъй като пантотеновата киселина се намира в почти всички храни. Здравословната и разнообразна диета трябва да осигури на човека достатъчно.

Клиничните изпитвания обаче показват, че дефицитът може да доведе до:

умора
апатия
депресия
раздразнителност
нарушения на съня
болки в стомаха
гадене
повръщане
изтръпване
мускулни крампи
хипогликемия
парещи крака
инфекции на горните дихателни пътища

Дефицитът на В5 може да причини повишена чувствителност към инсулин.

При мишките дефицитът на витамин В5 води до дразнене на кожата и посивяване на козината, но този ефект е обърнат, когато се дава пантотенова киселина като добавка.

Когато нивото на прием на B5 се възстанови до нормалното, много от тези симптоми се обръщат.

 

Препоръчителна дневна доза

Експертите препоръчват следния ежедневен прием на витамин В5:

Бебета на възраст 0-6 месеца – 1,7 милиграма (mg) на ден
Кърмачета 7-12 месеца – 1,8 mg на ден
Деца от 1 до 3 години – 2 mg на ден
Деца 4-8 години – 3 mg на ден
Деца 9-13 години – 4 mg на ден
Мъже и жени на 14 и повече години – 5 mg на ден
Бременни жени – 6 mg на ден
Кърмещи жени – 7 mg на ден

Витамин В5 е разтворим във вода и се екскретира с урината. Телата ни не го съхраняват и ние трябва да го консумираме всеки ден, за да попълним запасите.

 

Хранителни източници

Витамин В5 е широко разпространен както в животни, така и в растителни продукти.

Източниците включват:

Месо: свинско, пилешко, пуешко патица, говеждо и особено животински органи като черен дроб и бъбреци
Риба: сьомга, омар и миди.
Зърнени култури: пълнозърнест хляб и зърнени храни. Пълнозърнестите храни са добър източник на витамин В5, но смилането може да премахне до 75 процента от съдържанието на В5.
Млечни продукти: Яйчен жълтък, мляко, кисело мляко и млечни продукти.
Бобови растения: леща, грах и соя.
Зеленчуци: Гъби, авокадо, броколи, сладки картофи, царевица, карфиол, къдраво зеле и домати.
Други източници на витамин В5 включват бирена мая, фъстъци, слънчогледови семки, пшенични зародиши, пчелно млечице и овесени ядки

Пантотеновата киселина е широко достъпна в храната, но се губи при преработката, например при консервиране, замразяване и смилане. За да се осигури адекватен прием, храните трябва да се консумират пресни, а не рафинирани. Както при всички водоразтворими витамини, витамин В5 се губи, когато храната се вари.

Учените са открили, че бактериите в лигавицата на дебелото черво могат да генерират пантотенова киселина, но това все още не е доказано.

 

Странични ефекти и взаимодействия

Пантотеновата киселина се приема като добавка при редица състояния, но няма достатъчно доказателства, които да докажат, че тя е ефективна в повечето от тези случаи.

Витамин В5 може да влоши неблагоприятните ефекти на лекарствата за лечение на болестта на Алцхаймер.
За хората, които остават в рамките на препоръчителната дневна доза витамин В5 или малко над, употребата на добавка вероятно ще бъде безопасна, но всеки, който обмисля приема на добавка, трябва първо да се консултира с лекар.

Много висока доза, например, от 10-20 грама (g) на ден, може да причини диария и да увеличи риска от кървене. Ако витамин В5 се приема като добавка, това може да причини дисбаланс в други витамини от група В. Поради тази причина е за предпочитане да се приема витамин В комплекс. Това трябва да се приема след хранене, с вода.

Пчелното млечице съдържа витамин В5, така че трябва да се внимава да не се консумира пчелно млечице заедно с добавка от витамин В5.

Витамин В5 може да взаимодейства с някои лекарства. Той може да повлияе на абсорбцията и ефективността на антибиотика тетрациклин.

Хората, които използват лекарства за разреждане на кръвта, като варфарин (Coumadin) или аспирин, трябва да внимават, когато използват добавки с витамин B5, тъй като B5 може да увеличи риска от кървене.

Жените не трябва да приемат повече от 6 mg дневно по време на бременност и 7 mg при кърмене, тъй като може да не е безопасно.

Винаги е най-добре да се консултирате с лекар, преди да вземете добавка, особено за хора със съществуващо влошено здравословно състояние и тези, които приемат други лекарства.

 

 

Източник: https://www.medicalnewstoday.com/articles/219601

 

Витамин B5 в iHealth:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *