Витамин D: ползи за здравето

витамин Д

Витамин D – слънчевия витамин

 
Витамин D понякога се нарича „слънчев витамин“, тъй като се произвежда в кожата в отговор на слънчева светлина. Това е мастноразтворим витамин в семейство съединения, което включва витамини D-1, D-2 и D-3.
 
Тялото го произвежда по естествен път, когато е пряко изложено на слънчева светлина. Може също така да се набави чрез определени храни и добавки, за да се осигурят адекватни нива на витамина в кръвта.
 
Витаминът има няколко важни ползи и функции. Може би най-важните са регулирането на усвояването на калций и фосфор и улесняването на нормалната функция на имунната система. Получаването на достатъчно количество е важно за нормалния растеж и развитие на костите и зъбите, както и за подобрена устойчивост срещу определени заболявания.
 
Ако тялото не получава достатъчно, има риск от развитие на костни аномалии като меки кости (остеомалация) или крехки кости (остеопороза).
 
 

Още ползи от витамин D

 
 

Борба с болести

В допълнение към основните си ползи, изследванията показват, че витамин D може да играе роля и при:
 
 • намаляване на риска от множествена склероза, според проучване от 2006 г., публикувано в Journal of the American Medical Association
 • намаляване на шанса за развитие на сърдечно заболяване, според констатациите от 2008 г., публикувани в Circulation
 • помага за намаляване на вероятността от развитие на грип, според изследване от 2010 г., публикувано в American Journal of Clinical Nutrition

 

Намаляване на депресия

Изследванията показват, че витаминът може да играе важна роля за регулиране на настроението и предпазване от депресия. В едно проучване учените установяват, че хората с депресия, които получават добавки с витамина, забелязват подобрение в симптомите си.
 
В друго проучване на хора с фибромиалгия, изследователите установяват, че дефицитът на витамина е по-чест при тези, които също изпитват тревожност и депресия.
 
 

Подпомага загубата на тегло

Помислете за добавки с витамин D към диетата си, ако се опитвате да отслабнете или да предотвратите сърдечни заболявания.
 
В едно проучване хората, приемащи дневна добавка с калций и витамин D, успяват да отслабнат повече от пациентите, приемащи плацебо добавка. Учените заключват, че допълнителните калций и витамин D имат ефект на потискане на апетита.
 
В друго проучване хората с наднормено тегло, които ежедневно са приемали добавка, подобряват маркерите си за риск от сърдечни заболявания.
 
 
 

Следете за дефицит на витамин D

Много фактори могат да повлияят на способността да получавате достатъчно количество от витамина само чрез слънце. Тези фактори включват:
 
 • Да сте в район с високо замърсяване
 • Използване на слънцезащитни продукти
 • Прекарване на повече време на закрито
 • Живот в големи градове, където сградите блокират слънчевата светлина
 • Ако сте с по-тъмна кожа (колкото по-високи са нивата на меланин, толкова по-малко витамин D кожата може да абсорбира)
Тези фактори допринасят за дефицита на витамина при все по-голям брой хора. Ето защо е важно да си набавяте част от източници освен от слънчева светлина.
 
Симптомите на дефицит на витамин D при възрастни включват:
 
 • умора, болки и общо усещане за неразположение
 • силна костна или мускулна болка или слабост, които могат да причинят затруднения при изкачване по стълби или ставане от пода или нисък стол или да нарушат равновесието
 • стрес фрактури, особено в краката, таза и бедрата
 
Лекарите могат да диагностицират недостиг на витамина, като направят обикновен кръвен тест. Ако имате дефицит, лекар може да назначи рентгенови изследвания, за да провери здравината на костите ви.
 
Ако сте диагностицирани с дефицит на витамин D, вашият лекар вероятно ще препоръча да приемате ежедневно добавки. Ако имате сериозен дефицит, те могат вместо това да препоръчат високи дози витамин D таблетки или течности. Трябва също така да се уверите, че получавате витамина чрез слънчева светлина и храните, които ядете.
 
 

Хранителни източници

Малко храни естествено съдържат витамин D. Поради това някои храни са обогатени. Това означава, че витамина е добавен. Храните, които го съдържат, включват:
 
сьомга
сардини
яйчен жълтък
скариди
мляко (добавен)
зърнени култури (добавен)
кисело мляко (добавен)
портокалов сок (добавен)
 
Може да е трудно да получите достатъчно от витамина всеки ден само чрез излагане на слънце и храна, така че приемането на добавки може да помогне.
 
 
 

Дозировка

Има известни противоречия относно количеството, необходимо за здравословното функциониране. Последните изследвания показват, че се нуждаете от повече витамин D, отколкото се смяташе преди. Нормалните серумни нива в кръвта варират от 50 до 100 микрограма на децилитър. В зависимост от нивото в кръвта ви може да се нуждаете от по-голяма доза.
 
The Institute of Food and Agricultural Sciences отчита нови препоръки на базата на международни единици (IU) на ден. IU са стандартен тип измерване на лекарства и витамини. IU помагат на експертите да определят препоръчителната доза, токсичността и нивата на дефицит за всеки човек.
 
Една IU не е еднаква за всеки вид витамин. IU се определя от това колко от дадено вещество произвежда ефект върху тялото ви. Препоръчителните IU за витамин D са:
 
деца и тийнейджъри: 600 IU
възрастни до 70 години: 600 IU
възрастни над 70 години: 800 IU
бременни или кърмещи жени: 600 IU
 
 
Източник: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d
 
 

Витамин D в iHealth:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *