Здравословни ползи от витамин B1 (тиамин)

Витамин В1, тиамин, дава възможност на тялото да използва въглехидратите като енергия. Той е от съществено значение за глюкозния метаболизъм и играе ключова роля в работата на нервите, мускулите и сърцето.

Витамин В1 е водоразтворим витамин, както и всички витамини от В комплекса.
 
Витамините се класифицират според материалите, в които се разтварят. Някои се разтварят във вода, а други се разтварят в мазнини. Водоразтворимите витамини се пренасят през кръвта. Всичко, което тялото не използва, се елиминира с урината.
 

Храни

Има високи концентрации на витамин В1 във зърнените култури, както и в говеждо, свинско месо, яйца, ядки, пълнозърнести храни и варива.
 
Плодовете и зеленчуците, които го съдържат, включват карфиол, портокали, картофи, аспержи и зеле.
 
Други източници включват бирена мая и меласа.
 
Зърнени храни и продукти, приготвени с бяло брашно или бял ориз, могат да бъдат обогатенявани с витамин В.
 
Нагряването, готвенето и обработката на храните и кипенето им във вода унищожават витамин B1. Тъй като той е водоразтворим, се разтваря във водата за готвене.
 
Националният институт по здравеопазване (NIH) отбелязва, че една порция обогатена зърнена закуска осигурява 1,5 милиграма (mg) тиамин, което е повече от 100 процента от препоръчителното дневно количество.
 
Една филия пълнозърнест хляб съдържа 0,1 mg или 7 процента от дневната доза. Сиренето, пилешкото и ябълките не съдържат тиамин.
 
Хората непрекъснато се нуждаят от витамин В1, тъй като той не се съхранява в тялото. Той трябва да бъде част от ежедневната диета.
 
 

Ползи

Витамин В1 или тиамин помага за предотвратяване на нарушения в нервната система, мозъка, мускулите, сърцето, стомаха и червата. Той също така участва в потока на електролити в и от мускулните и нервните клетки.
 
Той също помага за предотвратяване на заболявания като бери-бери, което включва нарушения на сърцето, нервите и храносмилателната система.
 

Употреба в медицината

Пациентите, които могат да получават тиамин за лечение на ниски нива на витамин В1, включват тези с периферен неврит, който представлява възпаление на нервите извън мозъка или пелагра.

Хората с улцерозен колит, постоянна диария и лош апетит също могат да получават тиамин. Тези, които са в кома, могат да получават инжекции с тиамин.
 
Някои атлети използват витамин B1, за да подобрят представянето си.
 
Други състояния, при които добавките с тиамин могат да помогнат, включват:
 
СПИН
афти
катаракта
глаукома и други проблеми със зрението
церебеларен синдром (вид мозъчно увреждане)
рак на маточната шийка
болки при диабет
стрес
сърдечно заболяване
бъбречно заболяване при пациенти с диабет тип 2
морска болест
отслабена имунна система.
 
Трябва да се има предвид, че не всички от тези употреби са окончателно потвърдени от изследвания.
 
 

Симптоми на дефицит

Недостигът на витамин В1 често води до авитаминоза, състояние, което е свързано с проблеми с периферните нерви и изхождането.
 
Може да се развие загуба на тегло и анорексия.
 
Възможно е да има психически проблеми, включително объркване и краткосрочна загуба на паметта.
 
Мускулите могат да отслабнат и да се появят сърдечно-съдови симптоми, например разширено сърце.
 
 

От какво количество витамин B1 се нуждаем?

Препоръчителната дневна доза (RDA) тиамин, приемана през устата, е 1,2 mg за мъже и 1,1 mg за жени на възраст над 18 години. Бременни или кърмещи жени на всяка възраст трябва да консумират 1,4 mg всеки ден.

 

Функция

Всички витамини от група В са водоразтворими. Те помагат за превръщането на въглехидратите, мазнините и протеините в енергия или глюкоза.
 
Витамините от група В са необходими за поддържане на черния дроб, кожата, косата и очите здрави. Те също играят роля в нервната система и са необходими за добрата мозъчна функция.
 
Витамините от група В понякога се наричат антистресови витамини, тъй като повишават имунната система на организма по време на стрес.
 
 

Странични ефекти

Доказателствата не потвърждават никаква вреда от твърде много витамин В1, но Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) предупреждава за употребата на добавки.
 
Те призовават хората да се консултират със своя личен лекар, преди да използват добавки с или като заместител на храните.
 
Взаимодействия
Чаят и кафето съдържат танини, химикали, които могат да взаимодействат с тиамина, което прави по-трудно усвояването.
 
Някои от химичните съединения в суровите черупчести и рибите могат да унищожат тиамина, което може да доведе до дефицит, ако се яде в големи количества. Готвенето унищожава тези химикали, но унищожава и тиамина.
 
 
Източник: https://www.medicalnewstoday.com/articles/219545
 

Витамин B1 в iHealth:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *