Здравословни ползи от витамин B7 (биотин)

Какво е биотин?

Също познат и като витамин Н и витамин B7, биотинът е един от витамините В комплекс, които помагат на тялото да преобразува храната в енергия.
 
Думата „биотин“ идва от древногръцката дума „biotos“, което означава „живот“ или „препитание“. Витамините от група В, по-специално биотинът има много ползи, и по-конкретно той помага на кожата, косата, очите, черният дроб и нервната система да бъдат здрави. Биотинът също е ключов източник на хранителни вещества по време на бременност, тъй като е от полза за ембрионалния растеж.
 
Повечето хора получават необходимия им биотин чрез здравословна диета, но има много твърдения, че получаването на повече биотин може да регулира кръвната захар, да насърчи здравата коса, кожа и нокти и да помогне на бременните майки да имат по-здрави бебета. Колко биотин е достатъчен, къде можете да го получите и какво наистина може да направи за вас?
 

Препоръчителен дневен прием

Между 30 и 100 микрограма (mcg) на ден биотин се препоръчва често за юноши и възрастни.
 
Тъй като е водоразтворим, допълнителен биотин просто ще премине през тялото и ще бъде изхвърлен с урината. Докато повечето хора нямат проблеми с добавките биотин, някои хора съобщават за леки странични ефекти като гадене и храносмилателни проблеми. Няма известни симптоми на токсичност, свързани с твърде много биотин.
 

Диабет

Някои изследвания, включително проучване върху животни, предполагат, че хората с диабет тип 2 могат да се възползват от приема на биотинови добавки, за да помогнат за регулирането на нивата на кръвната глюкоза. Изследването до момента обаче не е окончателно.
 
Според друго проучване, проведено върху животни, биотинът може да помогне за предотвратяване на увреждане на бъбреците при хора с инсулинозависим диабет тип 1. Отново са необходими повече изследвания в подкрепа на това.
 

Здрави коса, кожа и нокти

Дефицитът на биотин е рядък. Но тъй като хората с дефицит често показват симптоми на загуба на коса или люспест червен обрив, някои лекари и компании за добавки препоръчват увеличение на приема.
 
Националните здравни институти обаче съобщават, че няма достатъчно данни и анализи в подкрепа на тези твърдения.
 

Развитие на плода

Макар и рядко, бременните жени могат да получат дефицит на биотин. За да подпомогнете здравето на бебето, приемайте пренатален витамин, който съдържа биотин и фолиева киселина по време на бременност. Високите дози обаче могат да бъдат опасни за бебето, така че не се препоръчва допълнителни дози биотин.

 

Естествени източници на биотин

Биотинът може да се намери и в редица храни, включително:
 
яйчен жълтък
месо от органи (черен дроб, бъбреци)
ядки, като бадеми, фъстъци, пекани и орехи
масла на ядки
соя и други бобови растения
пълнозърнести храни и зърнени храни
карфиол
банани
гъби
 
Тъй като техниките за обработка на храни като готвенето могат да направят биотин неефективен, суровите или по-малко обработени версии на тези храни съдържат по-активен биотин.
 
Винаги е най-добре да набавяте хранителни вещества от естествени източници. Ако не можете да получите достатъчно биотин по естествен път, се консултирайте с лекар преди да приемате добавки. Не забравяйте, че добавките не се наблюдават от FDA за безопасност, чистота, дозиране или качество, така че проучете марките, преди да закупите.
 
 
Източник: https://www.healthline.com/health/the-benefits-of-biotin
 
 

Витамин B7 в iHealth

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *