Здравословни ползи от витамин B9 (фолиева киселина)

Vitamin B9

Какво е фолиева киселина?

Фолиевата киселина е синтетичен, водоразтворим витамин, използван в добавки и обогатени храни.
 
Това е изкуствена версия на фолат, естествено срещащ се витамин В, който се съдържа в много храни. Човешкото тяло не може да произвежда фолат, така че трябва да се набавя чрез хранителен прием.
 
Въпреки че думите фолат и фолиева киселина често се използват взаимозаменяемо, тези витамини са различни. Синтезираната фолиева киселина се различава структурно от фолата и има малко по-различни биологични ефекти в организма. Въпреки това се смята, че и двете допринасят за адекватен хранителен прием.
 
Фолат се съдържа в редица растителни и животински храни, включително спанак, зеле, броколи, авокадо, цитрусови плодове, яйца и говежди черен дроб.
 
Фолиевата киселина, от друга страна, се добавя към храни като брашно, готови зърнени закуски и хляб. Фолиевата киселина се продава и в концентрирана форма в хранителни добавки.
 
Тялото използва фолат за широк спектър от критични функции, включително:
 
 • синтеза, възстановяването и метилирането (добавянето на метилова група) на ДНК
 • клетъчно делене
 • превръщането на хомоцистеин в метионин, аминокиселина, която се използва за протеинов синтез или се превръща в S-аденозилметионин (SAMe), съединение, което действа като основен донор на метил в тялото и е необходимо за множество клетъчни реакции
 • узряването на червените кръвни клетки
 
Фолат участва в редица жизненоважни метаболитни процеси и дефицитът води до редица негативни здравословни последствия – мегалобластна анемия, повишен риск от сърдечни заболявания, някои видове рак и вродени дефекти при бебета, чиито майки са имали недостиг на фолат.
 
Дефицитът на фолат има множество причини, включително:
 
 • лош хранителен режим
 • заболявания или операции, които засягат абсорбцията на фолат в храносмилателната система, включително целиакия, стомашен байпас и синдром на късото черво
 • ахлорхидрия или хипохлорхидрия (ниска или липса на стомашна киселина)
 • лекарства, които влияят върху абсорбцията на фолат, включително метотрексат и сулфасалазин
 • алкохолизъм
 • бременност
 • хемолитична анемия
 • диализа
 
Много страни изискват зърнените продукти да бъдат обогатени с фолиева киселина, за да се намали честотата на дефицит на фолат.
 
Това е така, защото дефицитът на фолат е донякъде често срещан. Някои хора, включително възрастни и бременни жени, трудно получават препоръчителния хранителен прием чрез диета.
 
 

Ползи и употреба

Както фолиевата киселина, така и фолатът обикновено се използват в допълнителна форма по различни причини.
 
Въпреки че добавките с фолиева киселина и фолат обикновено се използват за лечение на едни и същи състояния, те имат различни ефекти в организма и следователно могат да повлияят на здравето по различни начини, което ще бъде обяснено по-нататък в тази статия.
 
По-долу са най-честите ползи и употреби на фолиева киселина и фолат добавки.
 
 

Предотвратяване на вродени дефекти и усложнения при бременност

Една от най-честите употреби на фолиева киселина и фолат е предотвратяването на вродени дефекти, по-специално дефекти на нервната тръба, включително спина бифида и аненцефалия (когато бебето се ражда без части от мозъка или черепа).
 
Нивото на фолат при майката е предиктор за риска от дефекти на нервната тръба, което е довело до национални политики за обществено здраве по отношение на добавките с фолиева киселина при жени, които са или могат да забременеят.
 
Например U.S. Preventive Services Task Force, независима група от национални експерти за превенция на заболяванията, препоръчва на всички жени, които планират да забременеят или са в състояние да забременеят, да добавят ежедневно 400–800 mcg фолиева киселина, започвайки поне 1 месец преди да забременеят и да продължат през първите 2-3 месеца от бременността.
 
Добавките с фолиева киселина се предписват на бременни жени, за да се предотвратят вродени дефекти на плода и могат също да помогнат за предотвратяване на усложнения, свързани с бременността, включително прееклампсия.
 
 

Третиране на фолатен дефицит

Дефицитът на фолат може да възникне поради различни причини, включително неадекватен хранителен режим, хирургическа намеса, бременност, алкохолизъм и малабсорбционни заболявания.
 
Недостигът може да доведе до сериозни странични ефекти, включително мегалобластна анемия, вродени дефекти, умствени увреждания, нарушена имунна функция и депресия.
 
За лечение на дефицит на фолат се използват както добавки с фолиева киселина, така и с фолат.
 
 

Подобряване здравето на мозъка

Изследванията показват, че ниските нива на фолат в кръвта са свързани с лоша мозъчна функция и повишен риск от деменция. Дори нормалните, но гранични нива са свързани с повишен риск от умствено увреждане при възрастни.
 
Проучванията показват, че добавките с фолиева киселина могат да подобрят мозъчната функция при тези с умствени увреждания и да помогнат за лечението на болестта на Алцхаймер.
 
Проучване от 2019 г. при 180 възрастни с леко когнитивно увреждане демонстрира, че добавянето с 400 mcg фолиева киселина на ден в продължение на 2 години значително подобрява мозъчната функция, включително словесен коефициент на интелигентност и намалени нива в кръвта на някои протеини, участващи в развитието и прогресията на болестта на Алцхаймер в сравнение с контролна група.
 
Друго проучване при 121 души с новодиагностицирана болест на Алцхаймер, които са били лекувани с лекарството донепезил, установява, че тези, които са приемали 1250 mcg фолиева киселина на ден в продължение на 6 месеца, са подобрили познанието и са намалили маркерите на възпалението, в сравнение с тези, които са приемали само донепезил.
 
 

Съпътсващо лечение на психични разстройства

Доказано е, че хората с депресия имат по-ниски нива на фолат в кръвта, отколкото хората без депресия.
 
Проучванията показват, че добавките с фолат и фолиева киселина могат да намалят симптомите на депресия, когато се използват заедно с антидепресанти.
 
Систематичен преглед демонстрира, че когато се използва заедно с антидепресанти, лечението с добавки, базирани на фолат, включително фолиева киселина и метилфолат, е свързано със значително по-голямо намаляване на симптомите на депресия в сравнение с лечението само с антидепресанти.
 
Нещо повече, преглед на 7 проучвания установява, че лечението с добавки на базата на фолат заедно с антипсихотични лекарства води до намаляване на негативните симптоми при хора с шизофрения в сравнение със само антипсихотични лекарства.
 
 

Намаление на рисковите фактори за болести на сърцето

Добавките фолат, включително фолиева киселина, може да помогнат за подобряване на здравето на сърцето и да намали рисковите фактори за сърдечни заболявания.
 
Повишените нива на аминокиселината хомоцистеин са свързани с повишен риск от развитие на сърдечни заболявания. Нивата на хомоцистеин в кръвта се определят както от хранителни, така и от генетични фактори.
 
Фолатът играе основна роля в метаболизма на хомоцистеина и ниските нива на фолат могат да допринесат за високи нива на хомоцистеин, известни като хиперхомоцистеинемия.
 
Изследванията показват, че приемането на добавки фолиева киселина може да намали нивата на хомоцистеин и риска от сърдечни заболявания.
 
Например, преглед, който включва 30 проучвания и над 80 000 души, демонстрира, че приемането на добавки фолиева киселина води до 4% намаляване на общия риск от сърдечни заболявания и 10% намаляване на риска от инсулт.
 
Нещо повече, добавките с фолиева киселина могат да помогнат за намаляване на високото кръвно налягане, известен рисков фактор за сърдечни заболявания.
 
Освен това е доказано, че добавките с фолиева киселина подобряват притока на кръв, което може да помогне за подобряване на сърдечно-съдовата функция.
 
 

Други потенциални ползи

Диабет

Добавките на фолиева киселина могат да помогнат за подобряване на контрола на кръвната захар, намаляване на инсулиновата резистентност и подобряване на сърдечно-съдовата функция при тези с диабет. Тези добавки могат също да помогнат за намаляване на диабетните усложнения, включително невропатия.

Плодовитост

По-високият прием на допълнителен фолат (повече от 800 mcg на ден) е свързан с по-висок процент на живородени деца при жени, подложени на асистирана репродуктивна технология. Адекватният фолат също е от съществено значение за качеството на яйцеклетките, имплантирането и узряването.

Възпаление

Доказано е, че добавките с фолат и фолиева киселина намаляват възпалителните маркери, включително С-реактивен протеин (CRP), при различни популации, включително жени със синдром на поликистозните яйчници (PCOS) и деца с епилепсия.

Намаляване на страничните ефекти на лекарствата

Добавките, базирани на фолиева киселина, могат да помогнат за намаляване на честотата на страничните ефекти, свързани с употребата на някои лекарства като метотрексат, имуносупресивно лекарство, използвано за лечение на ревматоиден артрит, псориазис и някои видове рак.

Заболяване на бъбреците

Поради нарушена бъбречна функция, хиперхомоцистеинемия се среща при над 80% от хората с хронично бъбречно заболяване. Допълването с фолиева киселина може да помогне за намаляване на нивата на хомоцистеин и риска от сърдечни заболявания при тази популация.

 

Този списък не е изчерпателен и може да има много други причини, поради които хората използват добавки, базирани на фолиева киселина.

 

Източник: https://www.healthline.com/nutrition/folic-acid

 

Фолат-базирани добавки в iHealth:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *